sreda, 30. julij 2014

LibreOffice 4.3: danes ne morete dobiti boljšega pisarniškega paketa

  • Boljša medopravilnost OOXML ter podpora opuščenih vrst datotek sistema Mac
  • Boljše upravljanje s komentarji in nadvse intuitivno delo s prosojnicami
  • 3D-modeli v Impressu in podpora za »orjaške« odstavke
Berlin, 30. julij 2014 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 4.3, osme osrednje izdaje prostega pisarniškega paketa od zagona projekta septembra 2010, ki predstavlja združene napore tisočerih prostovoljcev, vključno s stotinami razvijalcev. Program je dosegel stopnjo zrelosti, zaradi katere je primeren za vse vrste rabe in namestitev, še posebej ob podpori storitev z dodano vrednostjo, ki jih ponuja naraščajoči ekosistem LibreOffice.

LibreOffice 4.3 ponuja obilico izboljšav in novih funkcionalnosti, med njimi:
  • Medopravilnost dokumentov: podpora zapisa OOXML Strict, izboljšave grafike OOXML (DrawingML, pisave za teme, ohranjanje slogov in atributov risb), vdelanih datotek OOXML v druge datoteke OOXML, podpora za 30 novih formul programa Excel, podpora preglednic in zbirk podatkov MS Works ter opuščenih zapisov datotek za Mac, kakršne so ClarisWorks, ClarisResolve, MacWorks, SuperPaint in drugi.
  • Upravljanje s komentarji: komentarje je mogoče natisniti na robu dokumenta, bolje oblikovati ter uvoziti in izvoziti – vključno z ugnezdenimi komentarji – v dokumente ODF, DOC, OOXML in RTF, kar vodi k višji produktivnosti in boljšemu sodelovanju.
  • Intuitivno ravnanje s preglednicami: program Calc omogoča bolj intuitivno izvajanje več opravil, za kar se lahko zahvali poudarjanju celic v formulah, prikazu števila izbranih vrstic in stolpcev v vrstici stanja, možnosti pričetka urejanja celice z vsebino iz celice nad njo ter modelom pretvorbe besedila, ki jih uporabnik zdaj podrobno določi.
  • 3D-modeli v Impressu: podpora za animirane 3D-modele v novem odprtem standardu glTF ter začetna podpora za datoteke Collada in kmz, ki jih najdemo v Google Warehouse, dodajajo predstavitvam svež nov videz in animacije (te funkcionalnosti so trenutno podprte le na sistemih Windows in Linux).
LibreOffice 4.3 podpira tudi »orjaške« odstavke, ki presegajo 65.000 znakov (primer 11 let starega hrošča, razrešenega z modernizacijo izvorne kode OpenOffice.org, kar najdete zgolj v LibreOffice). Poleg tega je izboljšana dostopnost postala standardna funkcionalnost, temelji pa na IBM-ovem ogrodju IAccessible2.

Celoten seznam novosti LibreOffice 4.3 v slovenskem jeziku se nahaja na naslednjem naslovu: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.3/sl.

»Projekt LibreOffice kaže, da velika skupnost prostega programja lahko živi in cveti brez pokroviteljstva izdelovalca programja, da osvobodi namizja osebnih računalnikovpravi Thorsten Behrens, predsednik The Document Foundation. »Danes ne morete imeti boljšega pisarniškega paketa, kot je LibreOffice, kar velja za funkcionalnost, medopravilnost, podporo za standardizirane vrste dokumentov in neodvisnost. Po mnogih letih vrača LibreOffice nadzor nad namizjem osebnega računalnika v roke uporabnika

Glede na storitev Coverity Scan, projekt LibreOffice se ji je pridružil oktobra 2012, se je kakovost izvorne kode LibreOffice v zadnjih dveh letih dramatično izboljšala, z zmanjšanjem gostote napak na 1.000 vrstic kode z nadpovprečnih 1,11 do v tej industriji vodilnih 0,13 (podrobnosti v angl.: http://softwareintegrity.coverity.com/register-for-libreoffice-scan-report.html).

Zapisnike sprememb (v angl.) za bolj tehnično podkovane najdete na spodnjih naslovihhttps://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC1 (spremenjeno v RC1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC2 (spremenjeno v RC2) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC3 (spremenjeno v RC3).

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 4.3.0 in LibreOffice 4.2.6 sta na voljo za prenos na naslovu http://sl.libreoffice.org/prenosi/ Razširitve in predloge, s katerimi dopolnite in obogatite nameščeni pisarniški paket, so na voljo na naslovu http://extensions.libreoffice.org/?set_language=sl

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/ Zbrana sredstva bodo uporabljena za razvoj projekta tako na globalni kot lokalni ravni.

Povezava na izvirni zapis na blogu The Document Foundation (v angl.): http://blog.documentfoundation.org/2014/07/30/libreoffice-4-3-today-you-cant-own-a-better-office-suite/

O organizaciji The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation je neodvisna, samoupravna, meritokratska organizacija, ki temelji na etosu prostega programja in je vzpostavljena v Nemčiji kot neprofitna entiteta. TDF se osredotoča na razvoj LibreOffice – najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov – ki ga je svetovna skupnost sprejela kot legitimnega dediča OpenOffice.org, in kot takega ga za namizno produktivnost prevzema vedno večje število javnih administracij, korporacij ter majhnih in srednjih podjetij.

TDF je odprta vsem posameznikom in organizacijam, ki se strinjajo z njenimi temeljnimi vrednotami in ki so pripravljeni prispevati k njenemu delovanju. Konec januarja 2014 je TDF povezovala več kot sto devetdeset članov in več kot tri tisoč prostovoljcev in avtorjev prispevkov z vsega sveta.