sreda, 28. oktober 2015

LibreOffice 5.1 v zadnji fazi razvoja

V zadnjem letu je 300 razvijalcev opravilo več kot 19.000 dopolnitev kode

Berlin, 28. oktober 2015 – LibreOffice 5.1 je uradno vstopila v zaključno fazo razvoja z izdajo različice alfa, ki je na voljo tehnološkim navdušencem in članom skupnosti za prvi lov na hrošče, ki bo potekal od petka, 30. oktobra, do nedelje, 1. novembra.

LibreOffice 5.1 deluje enkrat hitreje od prejšnje različice in ob običajnih evolucijskih izboljšavah medopravilnosti z datotekami pisarniškega paketa MS Office (vključno z MS Office 2016) prinaša nekaj lepih funkcionalnosti, kot so stranska vrstica v programu Chart za spreminjanje nastavitev na bolj intuitiven način, enostavnejši potek dela z Google Drive, OneDrive in SharePoint, ter meni Slog v programu Writer, ki ponuja uporabniku enostaven dostop – in s tem uporabo – te temeljne funkcionalnosti LibreOffice.

Prvi kandidat za izdajo bo sledil sredi decembra, to pa bo tudi prva različica z dobrim pregledom vseh funkcionalnosti za ocene izdelka in ocenjevanje nameščanja (izdaja še ne bo primerna za dejansko poslovno uporabo).

Januarja 2016 bosta izšla drugi in tretji kandidat za izdajo, preden bo dokončno na voljo program zgodaj januarja, ravno po sejmu FOSDEM 2016 (kjer bodo razvijalci LibreOffice predstavljali tehnične podrobnosti o novih in izboljšanih funkcionalnostih programja).

V zadnjih 12 mesecih je približno 300 razvijalcev spreminjali izvorno kodo LibreOffice ter posledično povzročili več kot 19.000 objav (kar ustreza tedenskemu povprečju 375 objav).

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.0.2, trenutna »sveža« različica je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/. LibreOffice 4.4.5, trenutna »stabilna« različica, je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/stabilni-libreoffice/.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/.