sreda, 08. avgust 2012

Izšel je LibreOffice 3.6, bogat z novostmi in izboljšavami

Berlin, 8. avgust 2012 - The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 3.6, četrte glavne izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov, ki uporabnikom prinaša številne novosti in izboljšave glede na prejšnje izdaje. Inovacije segajo od nevidnih, kot je optimizacija delovanja in medobratovalnosti, do bolj vidnih, kot so prilagoditve uporabniškega vmesnika, kjer se teme bolje ujemajo z najboljšimi praksami v sodobnem oblikovanju. Popoln seznam s slikami je na voljo tukaj: http://sl.libreoffice.org/prenosi/novosti-v-3-6/, saj slike povedo več kot tisoč besed.

Izboljšave so opazne povsod, kamor seže pogled: nov uvoznik datotek CorelDRAW, integracija s sistemi Alfresco prek protokola CMIS in omejena integracija s sistemi SharePoint, barvne lestvice in podatkovni stolpci v celicah preglednic, vodni žig pri izvozu v PDF, izboljšana funkcija samooblikovanja tabel v besedilnih dokumentih, visokokakovostno spreminjanje velikosti slik, uvoz slik Microsoft SmartArt pri besedilnih dokumentih ter izboljšana obravnava datotek CSV. Poleg tega vsebuje še veliko prispevkov oblikovalske ekipe: bolj izčiščen videz, še posebej v okoljih Windows, prekrasne nove predloge za predstavitve in nov pojavni zaslon.

LibreOffice postaja vedno bolj priljubljena v poslovnih okoljih. V zadnjih mesecih je nekaj večjih entitet lokalne uprave objavilo svojo migracijo na prosti pisarniški paket: regija prestolnice Danske, mesta Limerick na Iskem, Grygov na Češkem, Las Palmas v Španiji, Largo na Floridi, občina Pilea-Hortiatis v Grčiji in sistem javnih knjižnic v Chicagu.

Dave Richards, predstavnik mesta Largo, je novo izdajo pokomentiral na svojem blogu: >>Preizkušal sem paket LibreOffice 3.6 in z napredkom sem zadovoljen. V tem trenutku so vsi za nas pomembne napake odpravljene in verjetno bomo opravili nadgradnjo skoraj takoj po izidu. Dobro opravljeno delo. Integracija CMIS se lepo razvija. Spremljal bom pot proti 3.7, ko se bo pojavila v dnevnih gradnjah<<.

V Franciji je delovna skupina MIMO - ministrstev za kmetijstvo, kulturo in komunikacije, obrambo, šolstvo, energijo, notranje finance in pravosodje - s skupaj 500.000 končnimi uporabniki certificirala pisarniški paket LibreOffice za namestitev na vsa namizja. Obenem je OSB Alliance združila napore nemških in švicarskih mest in skupnosti s sponzoriranjem razvoja izvorne kode LibreOffice.

Poslovni uporabniki se pridružujejo potrošnikom, ki so hitro preklopili na LibreOffice. Giorgio Buccellati, zaslužni profesor zgodovine in bližnjevzhodnih jezikov na UCLA (University of California at Los Angeles) pravi: >>LibreOffice je prekrasno programje. Sem nenehen uporabnik hibridnih dokumentov PDF, ki omogočajo izmenjavo datotek PDF z vsemi, obenem pa ohranjajo možnost urejanja dokumenta kot izvorne datoteke<<.

LibreOffice 3.6 je plod razvoja rastoče skupnosti razvijalcev in prevajalcev, zbranih okoli The Document Foundation zaradi prijaznega in vzpodbudnega okolja ter neustavljivega etosa gibanja odprte kode. Skupnost je od naznanila projekta 28. septembra 2010 presegla prag petstotih razvijalcev, ki zagotavljajo nove funkcije in popravke.

Po podatkih Ohloh je LibreOffice tretja največja skupnost odprto kodnih razvijalcev za Google Chrome in Mozilla Firefox ter največja med neodvisnimi od enega samega korporativnega sponzorja. Ta rezultat smo dosegli v manj kot dveh letih in je zdaj že merilo za uspešnost projektov odprte kode.

The Document Foundation vabi naprednejše uporabnike, ki lahko pomagajo zgladiti še poslednje gube, da podrobno preberejo opombe ob izdaji, namestijo LibreOffice 3.6 in poročajo o morebitnih težavah. Bolj konzervativni uporabniki pa naj ostanejo pri rabi LibreOffice 3.5. Korporativnim uporabnikom toplo priporočamo vpeljavo LibreOffice ob profesionalni podpori podjetij, ki jim lahko pomagajo pri migraciji, šolanju končnih uporabnikov, podpori in vzdrževanju.

LibreOffice 3.6 je v celoti poslovenjen in je na voljo na naslovu http://sl.libreoffice.org/prenosi.

Če želite prispevati k nadaljnjem razvoju LibreOffice in The Document Foundation, si na naslednjem naslovu oglejte, kako lahko to storite: http://sl.libreoffice.org/sodelujte/

Ni komentarjev:

Objavite komentar