sreda, 17. oktober 2012

LibreOffice je v cvetju

Več kot dva milijona prenosov v septembru, več kot 540 razvijalcev, skupnost več kot 3.000 prostovoljcev s petih kontinentov, več kot 100 jezikov (ki predstavljajo 95% svetovnega prebivalstva).

Konferenca LibreOffice, Berlin, 17. oktober 2012 - The Document Foundation objavlja, da nemško mesto München migrira na LibreOffice, s čimer sledi naraščajočemu trendu migracij in uveljavitev po celem svetu. "Po previdni oceni tveganja se je mestni svet Münchna odločil migrirati na LibreOffice. Tej odločitvi v prid govori med drugim večja fleksibilnost projekta glede porabe odprto-kodnih dovoljenj. Poleg tega se želi München zanesti na obsežno in živahno skupnost pri vseh odprto-kodnih izdelkih, ki jih uporablja," pravi Kirsten Böge, vodja stikov z javnostmi.

Tik pred mestom München je podobno objavo opravil francoski premier, ki je omenil LibreOffice kot steber vsesplošne migracije na prosto programje v vseh vladnih organih. MimO, tehnološka skupina, ki skrbi za projekt migracije, je že certifiirala LibreOffice kot izbrani prosti pisarniški paket.

Več drugih večjih migracij na LibreOffice je že opravljenih ali so v teku na Dansem (bolnišnice v Kopenhagnu), Italiji (pokrajina Umbria, Provincia di Milano, mestni sveti Provincia di Bolzano in ena največjih IT-družb v bančnem sektorju), Španiji (mesto Las Palmas), Irskem (mesto Limerick), Grčiji (mestna občina Pilea Hortiatis) in ZDA (mesto Largo na Floridi).

Javna knjižnica mesta Chicago (Chicago Public Library) uporablja LibreOffice na osebnih računalnikih kot storitev za ljudi, ki želijo ustvarjati ali urejati dokumente, ter ponuja izobraževanje o prostem pisarniškem paketu.

LibreOffice razvija velika in raznolika skupnost razvijalcev, ki je v dveh letih narasla z dvajsetih na 550 članov. To skupino podpira še večje število aktivnih prostovoljcev, ki skrbijo za prevajanje, zagotavljanje kakovosti, razvoj skupnosti in trženje na globalnih in krajevni ravni. Skupaj je vseh več kot 3.000, če štejemo še vse, ki so prispevali na wikiju projekta.

LibreOffice beleži več kot 20 milijonov prenosov - in več kot 2 milijona v mesecu septembru, ki so sledili objavi izdaje 3.6.2 - s sistema zrcalnih strežnikov The Document Foundation (več kot 80% za sisteme Windows in 10% za sisteme MacOS), z velikim številom dodatnih prenosov s programerskih in časopisnih spletnih strani. Poleg tega je LibreOffice vključena v veliko število zgoščenk, ki so priloge revijam, kar pokriva dodatne namestitve. TDF ocenjuje skupno 60 milijonov uporabnikov, polovica teh pa so uporabniki namizja Linux, ki LibreOffice pridobijo iz skladišč svojih distribucij.

"Ob pogledu na te številke le stežka verjameš, da se je vse skupaj zgodilo v zgolj dveh letih," komentira Italo Vignoli, direktor tržnega komuniciranja The Document Foundation. "V teh mesecih sem prepotoval svet z govori o projektu na konferencah prostega programja in srečal sem stotine ljudi, ki prepoznavajo v LibreOffice legitimnega naslednika OpenOffice. Številke, ki jih danes objavljamo, kažejo da tudi vlade in podjetja delijo to mnenje in podpirajo zamisel, da lahko le osredotočena neodvisna fundacija prostega programja ponuja pot naprej za temeljno kodo OpenOffice."

LibreOffice 3.6.2 je na voljo za takojšen prenos z naslednje povezave: http://www.libreoffice.org/download/. Razširitve za LibreOffice so na voljo z naslednje povezave: http://extensions.libreoffice.org/extension-center. Ob prenosu programja premislite o doniranju The Document Foundation za razvoj LibreOffice in rast skupnosti prek strani za donacije na naslovu http://donate.libreoffice.org.

Avtor zapisa:

Italo Vignoli - Director
phone +39.348.5653829 - skype italovignoli
email italo.vignoli <at> documentfoundation.org
The Document Foundation
Zimmerstraße 69, 10117 Berlin, Germany
Rechtsfähige Stiftung des bürgerlichen Rechts
Pravne podrobnosti: www.documentfoundation.org/imprint

Ni komentarjev:

Objavite komentar