sreda, 05. avgust 2015

LibreOffice 5.0 izstopa iz množice pisarniških paketov

Združljivost z Windows 10 in izjemne funkcionalnosti medopravilnosti

Že na voljo za sisteme Linux, MacOS X in Windows

Berlin, 5. avgust 2015 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 5.0, desete osrednje izdaje od zagona projekta in prve v tretjem razvojnem ciklu. LibreOffice je polno opravilen odprtokoden pisarniški paket in povsem primerljiv z vsakim izdelkom te vrste, pri tem pa izstopa zaradi svojih nedosegljivih sposobnosti medopravilnosti.
LibreOffice 5.0 temelji na uspešni družini izdaj 4.x, ki jo je namestilo več kot 80 milijonov uporabnikov (vir: ocena TDF glede na število uporabnikov, ki iz programa povprašujejo po posodobitvah), vključno z večjimi organizacijami iz Evrope in Južne Amerike.
LibreOffice 5.0 zaznamuje znatno izboljšan uporabniški vmesnik s kvalitetnejšim upravljanjem prostora na zaslonu in izčiščenim videzom. Poleg tega ponuja boljšo medopravilnost z drugimi pisarniškimi paketi, kot sta Microsoft Office in Apple iWork, saj prinaša nove in izboljšane filtre tudi za nestandardne oblike zapisov. Izboljšave so doletele vsak modul pisarniškega paketa, ki je odslej s posebnimi gradnjami na voljo tudi za 64-bitne operacijske sisteme Windows (Vista in novejši sistemi).

Poudarki v LibreOffice 5.0

Nova različica za nove podvige: LibreOffice 5.0 je temeljni kamen za mobilne odjemalce na sistemih Android in Ubuntu Touch, kot tudi za prihajajočo različico pisarniškega paketa v oblaku. LibreOffice 5.0 je s tem postal nova podlaga za razvoj in je odlična platforma za razširjanje, inovacije in sodelovanje!
Prekrasen pisarniški paket, ki ga je oblikovala še bolj krasna skupnost: z novimi ikonami in bistvenimi izboljšavami menijev in stranske vrstice LibreOffice še nikoli ni bil tako privlačen in uporabnikom tako v pomoč pri njihovem ustvarjanju in opravkih. Tudi uporaba slogov je zdaj veliko bolj intuitivna, saj je na voljo predogled slogov v vmesniku.
Preglednice, ki pretresajo: LibreOffice 5.0 odlikuje občudovanja vredno število novih in izpopolnjenih funkcionalnosti preglednice: kompleksne formule, nove funkcije, pogojno oblikovanje, obrezovanje slik, naslavljanje tabel in še mnogo drugih. S svojo zmesjo zmogljivosti in funkcionalnosti je program Calc robustna preglednica, zrela za podjetništvo, saj zmore obvladati vse vrste delovnih obremenitev z občudovanja vrednim razponom primerov rabe.
Boljši filtri za boljše dokumente: LibreOffice 5 vsebuje številne izboljšave uvoznih in izvoznih filtrov za dokumente, ki zagotavljajo močno izboljšano zvestobo/istovetnost pretvorjenih dokumentov. Poleg tega lahko tudi žigosate datoteke PDF, ki jih ustvarite z LibreOffice.
Daljši seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v spremni objavi za medije ter na tem spletnem mestu: http://sl.libreoffice.org/prenosi/odlike-libreoffice-5-0
LibreOffice 5.0 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, za kar se gre zahvaliti dragocenemu delu več sto prostovoljcev. Glede na rezultate preizkusa Coverity Scan je število napak na 1000 vrstic kode zdaj dosledno pod pragom 0,001. To se zrcali v odprtokodnem pisarniškem paketu, ki ga ni le enostavneje razvijati, temveč tudi vzdrževati in v njem odpravljati napake. Število razrešenih »hroščev« tako že presega 25000, ta številka pa se hitro povečuje.
Nenazadnje se LibreOffice 5.0 lahko pohvali z izboljšano kakovostjo in stabilnostjo tudi po zaslugi številnih preizkusov novih gradenj, v katerih je bilo uporabljenih več tisoč dokumentov, da bi zaznali sesutja, napake in regresije.
»Leta 2010 smo od OpenOffice.org podedovali razmeroma staro izvorno kodo, ki jo je bilo treba očistiti, pospešiti in preurediti, preden smo lahko preudarno razvili pisarniški paket, ki smo si ga zamislili kot dolgoročni cilj,« pravi Michael Meeks, član Upravnega odbora TDF in vodilni razvijalec LibreOffice. »Od leta 2010 smo prešli skozi tri različne razvojne cikle: družina izdaj 3.x je izčistila opuščeno kodo, z družino 4.x je pisarniški paket postal odzivnejši, družina 5.x pa je elegantnejša, tudi z vidika uporabniškega vmesnika.«
»LibreOffice 5.0 je tako dober izdelek, da so tisti, ki so uporabljali opuščene odprtokodne pisarniške pakete, prevzeti nad številnimi novimi funkcionalnostmi in izboljšavami,« dodaja Thorsten Behrens, predsednik TDF in vodilni razvijalec LibreOffice. »Prehod z ene od naslednic OpenOffice.org na LibreOffice je velikanski skok v prihodnost prostih pisarniških paketov.«

Dostopnost in uporaba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 5.0 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprtokodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.
Za kritična opravila, na katerih sloni poslovanje v organizacijah poljubne velikosti TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj 4.4.x (trenutno pri izdaji 4.4.5). V vsakem primeru TDF predlaga namestitev ali migracijo na LibreOffice le, če projekt podpirajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo pomoč tretje ravni (L3), svetovanje pri migracijah ali šolanje v skladu z načeli dobre prakse (http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).
LibreOffice 5.0 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/
Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://sl.libreoffice.org/donirajte/

Opombe ob izdaji LibreOffice 5.0

Ni komentarjev:

Objavite komentar