petek, 8. februar 2019

Izšel je LibreOffice 6.2 z zloženko, ki prinaša najbolj prilagodljivo uporabniško izkušnjo


Izšel je tudi LibreOffice 6.1.5, namenjen uporabi v večjih poslovnih okoljih in uporabnikom, ki zahtevajo zanesljivo produktivnost



Berlin, 7. februar 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.2 z zloženko, pomembno osrednjo izdajo prostega in brezplačnega pisarniškega paketa, ki ga odlikuje radikalen nov pristop k uporabniškem vmesniku – temelji na konceptu MUFFIN [1] – in ponuja možnosti uporabniške izkušnje, ki lahko zadovoljijo želje vseh uporabnikov, pri tem pa najboljši način ustrezajo vsem velikostim zaslona.

Zloženka je na voljo v več oblikah (v zavihkih, skupinah in iz konteksta), vsaka z različnim pristopom k postavitvi menijev, ter tako dopolnjuje tradicionalne orodne vrstice in stransko vrstico. Različica zloženke z zavihki prinaša vmesnik, ki bo dosedanjim uporabnikom lastniških pisarniških paketov domač in je namenjen predvsem uporabi brez stranske vrstice, medtem ko vrstica s skupinami omogoča dostop do funkcij »prve ravni« z enim samim klikom ter do funkcij »druge ravni« z največ dvema klikoma.

Skupnost oblikovalcev je opravila obsežne spremembe in izboljšave tem ikon, še posebej v temah Elementary in Karasa Jaga.

Novosti in izboljšave LibreOffice 6.2:
  • Sistem pomoči ponuja hitrejše filtriranje po ključnih besedah, poudarjanje iskanih pojmov med tipkanjem ter prikazovanje rezultatov iskanja glede na izbrani modul paketa.
  • Kontekstni meniji so izčiščeni, tako da so bolj konsistentni med različnimi programi pisarniškega paketa.
  • Občutno je izboljšana hitrost delovanja sledenja sprememb, še posebej ko gre za velike dokumente.
  • V programu Writer je zdaj mogoče kopirati podatke preglednice v tabele, namesto zgolj njihovega vstavljanja kot predmetov.
  • S programom Calc lahko zdaj izvajate regresijsko analizo več neodvisnih spremenljivk z uporabo orodja za regresijo. Poleg tega je v izhodu analize na voljo več statističnih meritev, dodana je tudi nova funkcija REGEX, ki poišče z regularnim izrazom ujemajoče besedilo in ga po potrebi tudi zamenja.
  • V programih Impress in Draw je zdaj mogoče spreminjati pot gibanja animacij z vleko njenih nadzornih točk. Poleg nekaterih novih slogov risanja, povezanih z besedilom, je v program Draw v meni Oblika dodan tudi podmeni Tabela.
  • V spletnem LibreOffice Online, oblačni različici paketa, je prav tako veliko novosti in izboljšav. Na mobilnih napravah je uporabniški vmesnik poenostavljen, pridobil je na odzivnosti, posodobljena pa je zaslonska tipkovnica.
Medopravilnost z lastniškimi zapisi datotek je prav tako izboljšana, kot je že v navadi z vsako izdajo LibreOffice. Prinaša boljšo združljivost z dokumenti pisarniškega paketa Office, vključno s tistimi iz starejših različic, za katere podporo in razvoj je podjetje Microsoft opustilo. Osredotočili smo se na grafikone in animacije ter na funkcije varnosti dokumentov, kot sta agilno šifriranje in overjanje HMAC.

Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.2 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 74 % sprememb so prispevali razvijalci, ki so zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB in so člani Svetovalnega odbora TDF, ter podjetij, ki prispevajo razvoju, kot sta mesto München in SIL; preostalih 26 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so ogromno prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje sistema pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov na lokalni ravni.

Najpomembnejše novosti LibreOffice 6.2 so povzete v kratkem videu na portalu YouTube (ne pozabite vključiti slovenske podnapise): https://www.youtube.com/watch?v=6HUnR5IoAQk

LibreOffice 6.1.5 za uporabo v večjih poslovnih okoljih

Izšel je tudi LibreOffice 6.1.5, zrelejša izdaja paketa, ki vključuje večmesečno vključevanje popravkov iz nove izdaje in je v prvi vrsti namenjena namestitvam v poslovnih okoljih, kjer so nove funkcionalnosti manj pomembne od robustnosti, saj je glavni namen uporabe programja produktivnost zaposlenih.

Podjetjem, ki želijo uporabljati LibreOffice v profesionalne namene, priporočamo, da storitve dodane vrednosti – kot so podpora, migracije in šolanje – poiščejo pri certificiranih strokovnjakih (https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/) in da se zanašajo na izdaje LibreOffice LTS (dolgoročno podprte izdaje, angl. long term supported), ki jih ponujajo podjetja s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (https://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/, v angl.). Uporaba poslovnega programja in/ali storitev iz ekosistema certificiranih strokovnjakov je najboljša možna oblika podpore za organizacije, ki uporabljajo LibreOffice na velikem številu namizij. Dejansko te aktivnosti prispevajo projektu v obliki izboljšav programja ter prožijo neskončen krog, ki prinaša dobrobiti vsem vpletenim, vključno z navadnimi uporabniki.


Dostopnost LibreOffice 6.2 in LibreOffice 6.1.5

LibreOffice 6.2 in LibreOffice 6.1.5 sta že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška storitev, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za bazično tehnologijo za oblačne storitve internetnih ponudnikov ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/
LibreOffice 6.2 je zgrajen s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation (v angl.): https://www.documentliberation.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar