četrtek, 5. september 2019

Izšla sta LibreOffice 6.3.1 in LibreOffice 6.2.7 s poudarkom na varnosti

Berlin, 5. september 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.3.1, druge iz družine izdaj LibreOffice 6.3, in LibreOffice 6.2.7, osme iz družine izdaj LibreOffice 6.2, obeh z varnostnimi popravki. Vsi uporabniki LibreOffice naj takoj posodobijo svojo trenutno namestitev z novimi izdajami.
LibreOffice 6.3.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom, medtem ko je 6.2.7 namenjen osrednjim uporabnikom ter poslovnim okoljem, vajenim zrelejših različic, ki so jim novosti manj pomembne od robustnosti.

Posamičnim končnim uporabnikom LibreOffice je na voljo pomoč globalne skupnosti prostovoljcev: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/podpora-skupnosti/

Uporabnike LibreOffice vabimo, da se nam pridružijo na spletišču https://ask.libreoffice.org, kjer lahko dobijo in nudijo uporabniško podporo. TDF ne zagotavlja tehnične podpore končnim uporabnikom na komercialni ravni, vendar lahko ti pomoč poiščejo v vodnikih, priročnikih in drugih pripomočkih na spletišču in wikiju. Z donacijami lahko te vire omogočamo še naprej.

Zapisnik sprememb v LibreOffice 6.3.1 je na voljo na wikiju TDF (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.3.1/RC1 (spremenjeno v RC1) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.3.1/RC2 (spremenjeno v RC2).

Tudi zapisnik sprememb v LibreOffice 6.2.7 je na voljo na wikiju TDF (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.7/RC1 (spremenjeno v RC1).

LibreOffice za poslovno rabo

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča pridobivanje LibreOffice pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti in popravke hroščev po naročilu ter druge ugodnosti. Tako opravljeni napredek partnerjev v ekosistemu nato prehaja nazaj v projekt LibreOffice, od česar imajo korist vsi.
Za migracije in šolanja v podporo namestitvam v poslovnih okoljih prav tako vedno priporočamo angažiranje certificiranih strokovnjakov, ki ponujajo storitve dodane vrednosti in razširjajo doseg skupnosti v korporativni svet ter nudijo upraviteljem IT rešitve, primerljive lastniškim.
LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost novih izdaj LibreOffice

LibreOffice 6.3.1 in LibreOffice 6.2.7 sta že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/ Osnovne zahteve za uporabo paketa so navedene na strani za prenos. Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/
LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška platforma, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za tehnologijo za oblačne storitve internetnih ponudnikov ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://donate.libreoffice.org/sl/

Vse izdaje LibreOffice 6.1 so zgrajene s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation (v angl.): https://www.documentliberation.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar