četrtek, 19. avgust 2021

LibreOffice 7.2 Community krasi medopravilnost

Več kot 60 % sprememb kode nove osrednje izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa se osredotoča na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek Microsoft

LibreOffice 7.2 Community

Berlin, 19. avgust 2021 – LibreOffice 7.2 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprto-kodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku in ponuja občutno število izboljšav medopravilnosti z lastniškimi vrstami datotek Microsoft.

Poleg tega LibreOffice 7.2 Community prinaša številne pohitritve delovanja in izboljšave pri ravnanju z velikimi datotekami, odpiranju določenih datotek DOCX in XLSX, upravljanju predpomnjenih pisav ter odpiranju predstavitev in risb, ki vsebujejo velike slike. Vsebuje tudi izboljšave hitrosti izrisovanja pri uporabi grafičnega mehanizma Skia, ki je podprt od LibreOffice 7.1 naprej.

LibreOffice 7.2 je zdaj na voljo domorodno za Apple Silicon, niz procesorjev, ki jih je zasnovalo podjetje Apple na osnovi arhitekture ARM. Zaradi zgodnje razvojne faze te specifične platforme so paketi na voljo, vendar jih zaenkrat ne priporočamo za kritično rabo.

LibreOffice in medopravilnost

LibreOffice 7.2 Community prinaša občutno število izboljšav medopravilnosti z dokumenti DOCX, XLSX in PPTX, pa tudi opuščenimi datotekami DOC. Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010, ne pa na s strani ISO odobrenem standardu, zato imajo veliko mero prikrite umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

Veseli smo lahko, da so člani skupnosti LibreOffice tako številni talentirani razvijalci, ki se spopadajo s temi izzivi.

Zahvaljujoč tej osredotočeni razvojni dejavnosti prostovoljcev in sponzoriranih razvijalcev LibreOffice 7.2 ponuja pomemben korak naprej na polju transparentne medopravilnosti, ohranja pa veliko prednosti na področju trdoživosti, robustnosti in skladnost s standardi, kar je vse v korist poslovnih in posameznih uporabnikov.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Poleg tega LibreOffice vsebuje filtre za veliko število zastarelih ali opuščenih vrst zapisov dokumentov, potem ko njihovi matični programi ne delujejo več na sodobnih operacijskih sistemih, s čimer lahko uporabniku vrne lastništvo in nadzor nad lastnimi dokumenti.

Novosti v LibreOffice 7.2 Community [1]

Novosti LibreOffice 7.2 Community je razvilo 171 avtorjev prispevkov: 70 % prispevkov prihaja s strani 51 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 27 % prispevkov kode pa je prispevalo 120 posameznih prostovoljcev.


Ob tem je 232 prostovoljcev sodelovalo pri lokalizaciji pisarniškega paketa v 151 jezikov. LibreOffice 7.2 Community je izšel v 119 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) več kot 5,4 milijarde ljudi. Poleg tega še 2,3 milijardi ljudi govorita enega od teh 119 jezikov kot svoj drugi jezik (L2).

SPLOŠNO

  • Iskanje menijskih ukazov prek pojavnega seznama
  • Izbirnik sloga z drsnikom v zloženki
  • Podokno Stavec v stranski vrstici
  • Nov seznamski pogled v pogovornem oknu predlog
  • Vgrajen inšpektor predmetov UNO, podoben »Xray«

WRITER

  • Polnila ozadja lahko pokrivajo celotne strani, prek njihovih robov
  • Slogom strani je moč določiti rob za vezavo
  • Spajanje dokumentov opozori na neobstoječe vire podatkov
  • Metapodatki RDF v inšpektorju slogov
  • Senčenja polj z barvami po meri v metapodatkih

CALC

  • Samodejni filter lahko filtrira po barvi
  • Tabele HTML v pogovornem oknu Zunanji podatki zdaj prikazujejo naslove
  • V možnostih je na voljo kazalec »debeli križec«
  • Možnost izbora vrste trendnih črt »drsečega povprečja«

IMPRESS IN DRAW

  • Nove predloge: Bonbončki, Osvežitev, Elegantna siva, Rastoča svoboda, Rumena zamisel
  • Polja z besedilom imajo lahko več stolpcev
  • Neposreden dostop do faktorja povečave predmeta v vrstici stanja

Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.2 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=cWmURg_rM2o in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/videos/watch/d9413c81-a568-4a0e-b570-6200fc1d062c

LibreOffice za poslovna okolja

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Technology za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo številne funkcionalnosti in storitve dodane vrednosti. Mednje sodijo dolgoročno podprte različice pisarniškega paketa, strokovna tehnična podpora, nove funkcionalnosti po meri ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Kljub temu priporočilu številna podjetja namesto izdaj, optimiziranih za njihovo rabo in podprtih s strani podjetij v ekosistemu, uporabljajo izdajo, ki jo podpirajo prostovoljci.

Skozi čas to otežuje trajnostni razvoj projekta LibreOffice, saj je upočasnjuje evolucijo samega projekta. Dejstvo je, da podjetja iz ekosistema vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo s skupnostjo v osrednjem skladišču kode, kar izboljšuje tehnološko platformo LibreOffice Technology.

Izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, so na voljo na osrednjih namiznih operacijskih sistemih (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilnih platformah (Android, iOS) in v oblaku. Upočasnitev razvoja platforme škodi uporabnikom na vsaki ravni in lahko na koncu vodi v stagnacijo projekta LibreOffice.

Migracije na LibreOffice

TDF je razvila protokol migracije, ki podpira podjetja pri prehodu z lastniških pisarniških paketov na LibreOffice, ki temelji na razvoju različic z dolgotrajno podporo (angl. LTS) v družini izdelkov LibreOffice Enterprise, ter svetovanje pri migracijah in šolanje, ki ga izvajajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo vodjem informatike in upraviteljem IT v podjetjih rešitve z dodano vrednostjo, primerljive z lastniškimi ponudbami. Podrobnosti: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 7.2 Community

LibreOffice 7.2 Community je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.12.

Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/, medtem ko so za trgovini z aplikacijami in ChromeOS navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/trgovini-z-aplikacijami-microsoft-in-apple/

Za uporabnike, katerih osrednja vrednota je osebna produktivnost in ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 7.1, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 7.1.5.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 7.2 je izdelan s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: https://www.documentliberation.org (v angl.).

Ni komentarjev:

Objavite komentar