petek, 28. september 2012

TDF praznuje drugo obletnico in pričenja z zbiranjem sredstev za naslednjo stopnjo razvoja


Berlin, 28. september 2012 - The Document Foundation praznuje drugo obletnico objave projekta 28. septembra 2010. V zadnjem letu je bila fundacija pravno formalno ustanovljena v Berlinu, Svet direktorjev in Odbor članov so izbrali člani TDF, kjer članstvo temelji na zaslužnosti in ne na povabilih, podjetje Intel je postalo podpornik, objavljen pa je bil izid družin izdelkov LibreOffice 3.5 in 3.6. Poleg tega je TDF javno predstavila prototipa oblačne in tablične različice LibreOffice, ki bosta na voljo proti koncu 2013 ali v začetku 2014.

1. oktobra bo The Document Foundation pričela z zbiranjem prispevkov za podporo naslednjemu obdobju rasti. »Doslej so prostovoljci zagotovili večino dela, potrebnega za delovanje projekta, toda po dveh letih je potrebno začeti razmišljati širše,« pravi Italo Vignoli, vodja Odbora direktorjev. »Imeli smo sanje in zdaj, ko so tisoči po svetu te sanje uresničili, želimo vstopiti v prvo ligo razvoja programske opreme. Z doniranjem v zadnjem četrtletju 2012 bodo donatorji določili proračun, ki nam bo na voljo v letu 2013.«

Člani skupnosti so v podporo zbiranju sredstev vzpostavili posebno stran za donacije – z več možnostmi, vključno s PayPal in kreditnimi karticami – na naslovu http://donate.libreoffice.org. Stran se bo sproti posodabljala in prikazovala trenutno doseženo vrednost in konkretne cilje, dosežene z donacijami.

»V zgolj 24 mesecih smo dosegli tisto, za kar so številni menili, da je nemogoče, ko je bil projekt zagnan,« pravi Thorsten Behrens, razvijalec SUSE, namestnik predsednika Odbora. »Uspeli smo zbrati veliko število ljudi okoli zamisli, da je neodvisna fundacija edina razumna izbira za zagotavljanje trajnostne prihodnosti tedanji kodi OOo. Po podatkih Ohloh smo v zgolj dveh letih uspeli postati tretji največji odprto-kodni projekt, usmerjen na razvoj namiznega programa s 325 aktivnimi prispevajočimi v zadnjem letu, in sicer za brskalnikoma Firefox in Chrome.«

LibreOffice je rezultat združenih naporov 540 avtorjev prispevkov – vključno z nekdanjimi razvijalci OpenOffice.org – ki so opravili več kot 40.000 sprememb kode. Program je hitrejši in zanesljivejši, ima pa bogatejši nabor funkcionalnosti kot predhodniki in konkurenca, zahvaljujoč naraščajoči skupnosti hekerjev, kjer tisti z več izkušnjami kot mentorji pomagajo novim članom. Danes je ta skupina dobro uravnotežena na tiste, ki skrbijo za infrastrukturo, nove funkcije in popravke.

Prenosi od 25. januarja 2011, datuma prve stabilne izdaje, so ravno presegle 18 milijonov in znašajo več kot 20 milijonov, če prištejemo še zunanja spletišča, ki ponujajo isti paket. Poleg tega milijoni uporabnikov nameščajo LibreOffice z zgoščenk, izdelanih s slik ISO, ki so na voljo na spletu, ali prilog revijam v različnih državah. Okoli 90% namestitev je na sistemih Windows, z nadaljnjimi 10% na MacOS.

Uporabniki Linuxa na drugi strani prejmejo LibreOffice iz skladišč njihove distribucije. Po ocenah IDC za nove ali posodobljene namestitve Linuxa v 2012 TDF ocenjuje skupno 30 milijonov uporabnikov Linuxa, saj je LibreOffice izbrani pisarniški paket za vse distribucije Linuxa.

Skupnost okrog TDF se bo v Berlinu zbrala med 16. in 19. oktobrom 2012 na drugi konferenci LibreOffice (http://conference.libreoffice.org/). Zainteresirani se morate prijaviti na naslovu http://conference.libreoffice.org/registration/ do 8. oktobra.

LibreOffice lahko prenesete z naslova http://sl.libreoffice.org/.

Kratka povezava na blog TDF: http://wp.me/p1byPE-jO.

--
Italo Vignoli - The Document Foundation
mob +39.348.5653829 - VoIP 5316436@messagenet.it
skype italovignoli - gtalk italo.vignoli@gmail.com
email italo.vignoli@documentfoundation.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar