sobota, 1. september 2012

Vzorci prepoznavanja datuma

Vnosi v celice v programu Calc (in v tabelah v programu Writer) se morajo od izdaje 3.6 naprej ujemati z od jezikovnih nastavitev odvisnimi vzorci prepoznavanja datuma, preden so prepoznani kot veljavni datumi.

Uvedba strožjih vzorcev prepoznavanja datuma v LibreOffice 3.6 (več tukaj v angleškem jeziku) je sprožila številne razprave, ali gre za spremembo na boljše ali slabše. Dejstvo, da vzorci za nepopolni vnos datuma (samo dan in mesec) niso določeni za vse jezike, je le še prililo nekaj olja na ogenj.

Pri tem ne smemo spregledati naslednjega: uporabniki želijo vnašati datume prek numerične tipkovnice in pri jezikih s piko kot datumskim ločilom to ni bilo več možno, ker na numerični tipkovnici ponavadi ni pike, ker je decimalno ločilo drugačno (npr. vejica v Evropi). To je bilo vsekakor potrebno rešiti.

Ni verjetno, da bi s privzetim naborom vzorcev zadovoljili vsakogar, zato je Eike Ratke v pogovorno okno Orodja→Možnosti→Nastavitve jezika→Jezik dodal polje Vzorci prepoznavanja datuma (Date acceptance patterns), ki sledi izbranim nastavitvam jezika in uporabnikom dovoljuje dodajanje, urejanje in odstranjevanje vzorcev.

Polje Vzorci prepoznavanja datuma

Sprememba je trenutno v mastru in čaka na pregled kot zapoznela funkcionalnost za vključitev v izdajo 3.6.2.

Spremembe vzorcev veljajo takoj po potrditvi in zaprtju pogovornega okna.

Slovenske uporabnike LibreOffice, predvsem programa Calc, prosimo, da sporočajo morebitne težave s trenutno določenimi slovenskimi vzorci ter predloge za njihovo dopolnitev!

Opozorilo: zgornji sestavek je prevod in priredba zapisa na blogu Eike Rathke (erack), dopolnjen s pozivom slovenskim uporabnikom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar