četrtek, 07. februar 2013

TDF objavlja izid LibreOffice 4.0

Prosti pisarniški paket, o katerem je skupnost sanjala dvanajst let
Berlin, 7. februar 2013 – The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 4.0, prostega pisarniškega paketa, o katerem je skupnost sanjala od leta 2001. LibreOffice 4.0 je prva izdaja, ki odseva cilje, ki si jih je zastavila skupnost ob objavi septembra 2010: čistejša in vitkejša koda, izboljšan nabor funkcionalnosti, boljša medopravilnost ter bolj raznolik in vključujoč ekosistem.
LibreOffice 4.0: goreča skupnost
V manj kot 30 mesecih je LibreOffice dramatično zrasel in postal največji neodvisni projekt prostega programja za namizno delo končnih uporabnikov. Vključujoče vodenje TDF in uporaba dovoljenj »copyleft« sta bila ključna za pritegnitev več kot 500 razvijalcev – tri četrt jih je neodvisnih prostovoljcev – ki so uspeli prispevati več kot 50.000 potrditev kode.
Današnja izvorna koda se precej razlikuje od izvirnika, saj je bilo dodanih ali odstranjenih več milijonov vrstic z dodajanjem novih funkcionalnosti, odpravljanjem hroščev in regresij, privzemanjem najsodobnejših konstruktov C++, zamenjevanjem orodij, odstranjevanjem opuščenih metod in zastarelih knjižnic in prevajanjem petindvajset tisoč vrstic komentarjev iz nemščine v angleščino. Vse to dela kodo bolj razumljivo in predstavlja novim članom skupnosti dodatne razloge za sodelovanje.
»LibreOffice 4.0 predstavlja mejnik v medopravilnosti in odličen temelj za dolgoročne izboljšave uporabniškega vmesnika,« razloži Florian Effenberger, predsednik upravnega odbora. »Naš projekt zmore ne le ves čas privabljati nove razvijalce, temveč ustvarja tudi transparentno platformo za sodelovanje na osnovi močnega etosa prostega programja, kjer razvijalci, ki jih sponzorirajo podjetja, in prostovoljci delujejo na poti k istemu cilju.«
LibreOffice 4.0: novosti
LibreOffice 4.0 ponuja večje število novosti, ki so navedene na tej strani: https://sl.libreoffice.org/prenosi/novosti-v-4-0.
  • Integracija z več sistemi za upravljanje vsebin in dokumentov – vključno s sistemi Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service in drugimi – prek standardnega protokola CMIS.
  • Izboljšana medopravilnost z dokumenti DOCX in RTF zahvaljujoč številnim novim funkcijam in izboljšavam, kot sta možnost uvoza risanih zaznamkov in pripenjanje komentarjev obsegom besedila.
  • Možnost uvoza dokumentov Microsoft Publisher in nadaljnji razvoj uvoznih filtrov za datoteke programa Visio z dodatno podprto različico 2013 (ravno izšlo).
  • Dodatne postopne izboljšave uporabniškega vmesnika, vključno z integracijo v Unity in podporo za teme programa Firefox (»persone«), s katerimi lahko uporabnik prilagaja videz LibreOffice.
  • Uvedena je nova tehnika postavitve gradnikov za pogovorna okna, kar olajša prevajanje, spreminjanje velikosti in skrivanje elementov uporabniškega vmesnika, zmanjšuje kompleksnost kode in postavlja temelje za občutno izboljšan uporabniški vmesnik.
  • Različna glava in noga na prvi strani dokumentov z besedilom brez uporabe ločenega sloga strani.
  • Številne izboljšave delovanja programa Calc, ob tem pa novosti, kot so izvoz grafikonov kot slik (JPG in PNG) in nove funkcije v preglednicah, kot jih določa standard OpenFormula ODF.
  • Prva izdaja daljinca za naprave Android v programu Impress, ki je trenutno podprt le na nekaterih distribucijah Linuxa (druga izdaja, ki prihaja v kratkem, bo podprta na vseh platformah: Windows, MacOS X in vseh izdajah za Linux).
  • Občutne izboljšave karakteristik delovanja pri nalaganju in shranjevanju številnih vrst dokumentov, s posebnimi izboljšavami za velike preglednice ODS in XLSX ter datoteke RTF.
  • Poenostavljeno prispevanje kode s sistemom Gerrit: spletni sistem za pregled kode, ki slednjega olajša za projekte, ki uporabljajo sistem za nadzor različic Git (čeprav to ni posebej vezano na izdajo LibreOffice 4.0, se je njegova polna uporaba začela ravno pred vejanjem za izdajo 4.0).
LibreOffice 4.0: pod pokrovom
Številni so tudi popravki in izboljšave, ki zanimajo predvsem razvijalce (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.0#API_Changes.
Vsesplošna izjemna združljivost s starejšimi različicami se ohranja, vendar pa se z razvojem TDF zavezuje k bolj proaktivnemu pristopu k razvoju UNO API-jev, kjer bo zastarelih in kasneje tudi opuščenih več funkcionalnostiv skladu s šestmesečnim ciklom izdajv nizu izdaj LibreOffice 4.x.
V zadnjih sedmih mesecih od izdaje LibreOffice 3.6 so razvijalci v času celotnega razvojnega cikla LibreOffice 4.0 opravili več kot 10.000 potrditev kode. To v povprečju pomeni eno potrditev vsake pol ure, kar vključuje konce tedna in praznike: gre za nadaljnji dokaz neverjetne vitalnosti projekta.
Kje dobite LibreOffice 4.0
LibreOffice 4.0 je na voljo za takojšen prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/. Razširitve za LibreOffice so na voljo s povezave: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.
Zapisniki sprememb so v angleškem jeziku na voljo na naslovih https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.0/RC1 (popravljeno v 4.0.0.1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.0/RC2 (popravljeno v 4.0.0.2) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.0/RC3 (popravljeno v 4.0.0.3).
Podprite The Document Foundation
Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo fundacijo The Document Foundation in njene napore z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/. Zbrana sredstva bomo uporabili za rast infrastrukture in podporo trženju, s katerim želimo povečati zavedanje o projektu, tako na globalni kot krajevni ravni.
O TDF (The Document Foundation)
The Document Foundation je odprta, neodvisna, samoupravna, meritokratska organizacija, ki gradi na desetletju posvečenega dela skupnosti OpenOffice.org. TDF je nastala v veri, da kultura, ki jo prinaša neodvisna fundacija, iz korporacijskih in prostovoljnih avtorjev iztisne najboljše in da bo izdelala najboljši prosti pisarniški paket. TDF je odprta za vse posameznike, ki se strinjajo z njenimi temeljnimi vrednotami in ki so pripravljeni prispevati k njenemu delovanju, in toplo sprejema sodelovanje podjetij, npr. s sponzoriranjem posameznikov, ki delujejo enakovredno ob boku z drugimi avtorji prispevkov. Januarja 2013 ima TDF več kot 150 članov in več kot 2.000 prostovoljcev in avtorjev prispevkov s celega sveta.
Stiki za medije
Florian Effenberger (München, Nemčija, UTC+1)
Telefon: +49 8341 99660880 – Mob.: +49 151 14424108
E-
naslov: floeff@documentfoundation.org - Skype: floeff
Charles H. Schulz (Pari
z, Francija, UTC+1)
Mob.: +33 6 98655424 - E-
naslov: charles.schulz@documentfoundation.orgEliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brazilija, UTC-3)
E-
naslov: elianedomingos@documentfoundation.org - Skype: elianedomingosItalo Vignoli (Milano, Italija, UTC+1)
Mob.: +39 348 5653829
- E-naslov: italo.vignoli@documentfoundation.org - Skype: italovignoli - GTalk: italo.vignoli@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar