torek, 30. julij 2013

Kako v LibreOffice 4.1 vključimo stransko vrstico?

Novost v LibreOffice 4.1 je tudi funkcionalnost, ki izhaja iz projekta Symphony podjetja IBM, ki je gradil na kodi OpenOffice.org. Gre za stransko vrstico, ki olajša delo v pisarniškem paketu, saj ponuja neposreden dostop do vsebini primernih funkcij na levi ali desni strani delovne površine. Pisarniški paket tako smiselno izkorišča prostor danes večinoma širokih zaslonov.

Ker je funkcionalnost zahtevala kar obsežne spremembe v kodi (ob samem prenosu iz projekta Apache OpenOffice, ki je ob donaciji kode s strani IBM prvi izvedel prenos, gre kar za veliko število vrstic programske kode) in ker v vedenju še ni povsem enakovredna drugim predmetom in oknom v LibreOffice, je ta funkcionalnost zaenkrat uvrščena med poskusne. Če jo želimo uporabljati, moramo zato omogočiti in vključiti njeno delovanje.

Tako prikličemo stransko vrstico v LibreOffice 4.1:
  1. med nastavitvami (Orodja - Možnosti - LibreOffice - Napredno) potrdimo polje "Omogoči poskusno stransko vrstico (po ponovnem zagonu)";
  2. ponovno zaženemo LibreOffice (tudi Hitri zaganjalnik, če je zagnan!);
  3. v meniju Pogled kliknite "Stranska vrstica", da se pred njo pojavi kljukica, s tem ste prikaz stranske vrstice tudi vključili.
Na desni strani se pojavi stranska vrstica, strnjena prikaže le nekaj ikon, s klikom katere od njih se razkrije širši del, ki prinaša hiter dostop do funkcij; praviloma se odpre tudi že ta širši del.
Stranska vrstica v programu Writer na OS X
Obilico delovnih uspehov z novo stransko vrstico!

Ni komentarjev:

Objavite komentar