četrtek, 25. julij 2013

LibreOffice 4.1 postavlja novi mejnik

Novo izdajo pisarniškega paketa odlikuje ogromno izboljšav, ki še povečajo združljivost med različnimi formati

Berlin, 25. julij 2013 – Organizacija The Document Foundation je objavila izid programskega paketa LibreOffice različice 4.1, ki jo odlikujejo številne izboljšave na področju združljivosti dokumentov. Te omogočajo nemoteno sodelovanje z uporabniki drugih programov, saj zagotavlja ohranitev izvorne postavitve in vsebine.

Številne izboljšave se nanašajo na uvozne in izvozne filtre za format Microsoft OOXML, pa tudi za opuščene vrste datotek Microsoft Office in RTF. Za večino izboljšav so zaslužni razvijalci, ki delajo na projektih migracije.

Ključne so tudi nove funkcionalnosti, kot je vdelava pisav v programih Writer, Calc, Impress in Draw. Ta zagotavlja nespremenjen videz dokumenta, kadar pisave, potrebne za izdelavo dokumenta, niso nameščene v ciljnem računalniku. Taka je tudi funkcija uvoza in izvoza formata Excel 2013, ki zagotavlja združljivost s standardom ODF OpenFormula.

Pomembne za medopravilnost so tudi nove funkcionalnosti, kot je vdelava pisav v dokumente v programih Writer, Calc, Impress in Draw, ki pomaga ohranjati videz dokumenta, ko uporabljene pisave niso nameščene na ciljnem računalniku, ter nove funkcije uvoza in izvoza iz programa Excel 2013 za združljivost s standardom ODF OpenFormula.

Poleg omenjenih funkcij medopravilnosti ponuja LibreOffice 4.1 veliko novosti in izboljšav tudi na drugih področjih, ki so opisana na naslednjem spletnem mestu: https://sl.libreoffice.org/prenosi/novosti-v-4-1.

LibreOffice 4.1 prinaša tudi nekatere funkcije iz paketa Apache OpenOffice, vključno s stransko vrstico Symphony, ki je trenutno vključena poskusno (ko bo dokončno integrirana v programski paket, jo bo mogoče po velikosti polno spreminjati in bo usklajena z ostalimi pogovornimi okni v LibreOffice).

LibreOffice 4.1 je rezultat pomembnega razvojnega cikla, ki si ga lahko ogledate na blogu fundacije: http://wp.me/p1byPE-q0 (v angl.). Sicer pa je povzetek razvoja funkcionalnosti od prve različice LibreOffice do danes na voljo na povezavi https://sl.libreoffice.org/pisarniski-paket/zakaj-libreoffice/.

Čez dva meseca, 25. septembra 2013, se bodo člani in podporniki skupnosti LibreOffice zbrali na tretji konferenci LibreOffice, ki jo gosti Oddelek računalniških znanosti Univerze v Milanu. Več informacij o konferenci najdete na spletišču konference (v angl.): http://conference.libreoffice.org/2013/en. Poziv za referate je odprt do nedelje, 4. avgusta.

Prenos LibreOffice
LibreOffice 4.1 je na voljo na naslednjem naslovu: http://sl.libreoffice.org/prenosi/
Razširitve za LibreOffice lahko prenesete od tu: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Zapisnike sprememb (v angl.) najdete na spodnjih naslovih:
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC1 (spremenjeno v 4.1.0.1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC2 (spremenjeno v 4.1.0.2), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC3 (spremenjeno v 4.1.0.3) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC4 (spremenjeno v 4.1.0.4).

Podprite The Document Foundation

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko na spletnem mestu http://donate.libreoffice.org/sl/ podprejo organizacijo The Document Foundation pri nadaljnjem razvoju paketa LibreOffice z donacijo. Zbrana sredstva bodo uporabljena za razvoj projekta ter trženje, katerega cilj je razširiti vest o projektu na globalni in lokalni ravni.

Sledite lahko izvorni povezavi na blog The Document Foundation: http://blog.documentfoundation.org/2013/07/25/libreoffice-4-1-interoperability/

O organizaciji The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation je odprta, neodvisna, samoupravna, meritokratska organizacija, ki temelji na desetletju dela v skupnosti OpenOffice.org. TDF je nastala v veri, da kultura, ki jo prinaša neodvisna fundacija, iz korporacijskih in prostovoljnih avtorjev iztisne najboljše in da bo izdelala najboljši prosti pisarniški paket. TDF je odprta za vse posameznike, ki se strinjajo z njenimi temeljnimi vrednotami in ki so pripravljeni prispevati k njenemu delovanju, in toplo sprejema sodelovanje podjetij, npr. s sponzoriranjem posameznikov, ki sodelujejo z drugimi avtorji prispevkov. 30. junija 2013 je TDF povezovala 159 članov in več kot 3.000 prostovoljcev in avtorjev prispevkov z vsega sveta.

Stiki za medije
Florian Effenberger (München, Nemčija, UTC+1)
Tel.: +49 8341 99660880 – Mob.: +49 151 14424108
E-naslov: floeff@documentfoundation.org


Charles H. Schulz (Pariz, Francija, UTC+1)
Mob.: +33 6 98655424 – E-
naslov: charles.schulz@documentfoundation.org


Eliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brazilija, UTC-3)
E-naslov: elianedomingos@documentfoundation.org – Skype: elianedomingos

Italo Vignoli (Milano, Italija, UTC+1)
Mob.: +39 348 5653829 –
E-naslov: italo.vignoli@documentfoundation.org

Skype: italovignoli – GTalk: italo.vignoli@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar