četrtek, 30. januar 2014

LibreOffice 4.2 cilja na zmogljivost in medopravilnost, izboljšana tudi integracija s sistemi Microsoft Windows

Berlin, 30. januar, 2014 – The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 4.2, nove glavne izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov, primerne za zgodnje poskuševalce. LibreOffice 4.2 odlikujejo številne izboljšave zmogljivosti in medopravilnosti, ki so namenjene različnim uporabnikom, še posebej pa so mikavne za zahtevnejše in poslovne uporabnike. Poleg tega se paket zdaj bolje ujame s sistemi Microsoft Windows.
Calc je prestal doslej najobsežnejše prestrukturiranje kode, ki prinaša izjemne pospeške pri obsežnih podatkih (še posebej pri izračunu vrednosti celic in uvažanju obsežnih in kompleksnih preglednic XLSX), medtem ko novi – izbirni – tolmač formul omogoča masovno vzporedno računanje celic s formulami z uporabo grafične procesne enote (GPU) in standarda OpenCL. Slednje najbolje deluje z arhitekturo HSA (angl. Heterogeneous System Architecture), kakršno ima nova pospeševalna procesna enota Kaveri znamke AMD.
Tudi združljivost z zapisom Microsoft OOXML, predvsem DOCX in opuščenim RTF, se je znatno izboljšala. Dodan je tudi nov filter za uvoz dokumentov Abiword.
LibreOffice 4.2 ponuja dve izboljšavi posebej za okolja Windows za poslovne uporabnike: poenostavljeno pogovorno okno za namestitev po meri, ki prepreči napake, in možnost centralnega upravljanja in zaklepanja prilagoditev s predmeti pravilnika skupine prek storitve Active Directory. Od boljše integracije z Windows 7 in 8 bodo imeli korist vsi, saj je na voljo predogled odprtih dokumentov, združenih po programih, in seznam nedavnih dokumentov, oboje v vrstici opravil.
Zahtevnejšim in poslovnim uporabnikom v vseh operacijskih sistemih bo všeč novo okno strokovnih nastavitev, ki je dodano zavihku Možnosti.
LibreOffice 4.2 ponuja novo začetno središče s preglednejšo postavitvijo, ki bolje izkoristi prostor – celo na mini prenosnikih – in vključuje predogled nedavno odprtih dokumentov.
Na področju mobilnosti je novost daljinski upravljalnik za iOS, s katerim lahko – podobno kot z obstoječim daljincem za Android – vizualizirate in upravljate predstavitve na prenosniku kar prek naprav iPhone in iPad. Programček trenutno čaka na odobritev podjetja Apple, njegov izid bo objavljen, ko bo na voljo v trgovini iTunes.
Navsezadnje je LibreOffice 4.2 prvi prosti pisarniški paket z novimi funkcijami za povečanje dostopnosti za Windows (na osnovi IAccessible2), ki jih je razvilo podjetje IBM. Čeprav so omenjene funkcije v tej izdaji še poskusne, bodo v naslednji glavni izdaji nadomestile opuščene funkcije za povečanje dostopnosti, ki so temeljile na Javi.
Uporabniški vmesnik LibreOffice še naprej prestaja precejšnje čiščenje – osveženih je že 70 % pogovornih oken, številne pa so tudi druge izboljšave. To izdajo krasi tudi prekrasna tema »enoličnih« ikon z imenom Sifr in posodobljen nabor privzetih slogov dokumenta.
Vse nove in izboljšane funkcije LibreOffice 4.2, vključno s tukaj izpuščenimi, so povzete na spletni strani: http://sl.libreoffice.org/prenosi/novosti-v-4-2/.

Srečajte se s člani skupnosti

Na začetku februarja se bodo člani skupnosti LibreOffice zbrali na prireditvi FOSDEM 2014 v Bruslju, kjer bodo razvijalci v sekciji DevRoom »Open Document Editors« predstavili najnovejše in najboljše tehnologije, vključene v LibreOffice, drugi prostovoljci pa se bodo srečali z zagovorniki prostega programja na razstavnem prostoru LibreOffice.
Na začetku marca bo imela organizacija The Document Foundation svoj razstavni prostor na sejmu CeBIT v Hannovru, kjer bo predstavila LibreOffice 4.2.

Prenos LibreOffice

LibreOffice 4.2.0 je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/ Razširitve za LibreOffice so na voljo na naslednji povezavi: http://extensions.libreoffice.org/extension-center
Zapisniki sprememb so v angleščini na voljo na naslednjih naslovih: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.2.0/RC1 (spremenjeno v 4.2.0.1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.2.0/RC2 (spremenjeno v 4.2.0.2) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.2.0/RC3 (spremenjeno v 4.2.0.3).

Podprite organizacijo The Document Foundation

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation pri nadaljnjem razvoju LibreOffice z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/ Zbrana sredstva bodo uporabljena za razvoj infrastrukture projekta ter podporo trženjskim dejavnostim, s katerimi se bo krepilo zavedanje o projektu tako na globalni kot lokalni ravni.

Zahvaljujoč naporom več projektov jezikovnega prilagajanja in prostovoljcem je to medijsko sporočilo na voljo tudi v arabščini, nizozemščini, francoščini, galicijščini, nemščini, italijanščini, japonščini, brazilski portugalščini, slovenščini, španščini in turščini na tej strani: http://blog.documentfoundation.org/libreoffice-4-2/. V prihodnje bomo dodali še druge jezike.
Povezava na izvirni zapis na blogu The Document Foundation: http://wp.me/p1byPE-sG.

O organizaciji The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation je odprta, neodvisna, samoupravna, meritokratska organizacija, ki temelji na desetletju dela v skupnosti OpenOffice.org. TDF je nastala v veri, da kultura, ki jo prinaša neodvisna fundacija, iz korporacijskih in prostovoljnih avtorjev izvabi najboljše in da bo izdelala najboljši prosti pisarniški paket vseh časov. TDF je odprta vsem posameznikom, ki se strinjajo z njenimi temeljnimi vrednotami in ki so pripravljeni prispevati k njenemu delovanju, in toplo sprejema sodelovanje podjetij, npr. s sponzoriranjem posameznikov, ki sodelujejo z drugimi avtorji prispevkov. 1. januarja 2014 je TDF povezovala več kot sto devetdeset članov in več kot tri tisoč prostovoljcev in avtorjev prispevkov z vsega sveta.

Stiki za medije

Florian Effenberger (blizu Münchna, Nemčija, UTC+1)
Tel.: +49 8341 99660880 – Mob.: +49 151 14424108
E-naslov:
floeff@documentfoundation.org
Charles H. Schulz (Pariz, Francija, UTC+1)
Mob.: +33 6 98655424 – E-naslov:
charles.schulz@documentfoundation.org
Eliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brazilija, UTC-3)
E-naslov:
elianedomingos@documentfoundation.org – Skype: elianedomingos
Italo Vignoli (Milano, Italija, UTC+1)
Mob.: +39 348 5653829 – E-naslov: italo.vignoli@documentfoundation.org 
Skype: italovignoli – GTalk: italo.vignoli@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar