sreda, 10. februar 2016

The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 5.1

Že na voljo za sisteme Linux, MacOS X in Windows

Berlin, 10. februar 2016 – Organizacija TDF (The Document Foundation) objavlja izid odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice 5.1, ki vključuje vse funkcije in je povsem primerljiv z drugimi izdelki te vrste, pri čemer izstopa s svojimi sposobnostmi medopravilnosti.
LibreOffice 5.1 ima zdaj prerazporejen uporabniški vmesnik in več izboljšanih funkcij, ki so namenjene uporabi v večjih poslovnih okoljih, npr. podpora standardu ODF 1.2, podporo za lastniške vrste datotek ter upravljanje datotek v oddaljenih strežnikih.
Od zagona projekta – januarja 2011 – so uporabniki LibreOffice prenesli že več kot 120-milijonkrat. Pisarniški paket uporabljajo velike organizacije na vseh kontinentih, med drugim od nedavnega tudi italijansko ministrstvo za zunanje zadeve na več kot 100 000 računalnikih.

Pomembne novosti v LibreOffice 5.1

Uporabniški vmesnik: slednji je v LibreOffice 5.1 povsem reorganiziran, zato prinaša hitrejši in priročen dostop do najbolj uporabljenih funkcij. Vsak program paketa je dobil nov meni: Writer je dobil meni Slog, Calc meni Delovni list, Impress in Draw pa meni Prosojnica. Poleg tega je več ikon in menijskih ukazov prerazporejenih glede na potrebe uporabnikov.
Medopravilnost: podpora za lastniške zapise dokumentov je izboljšana, kar s čimer želijo razvijalci ves čas zagotavljati boljšo medopravilnost z drugimi pisarniškimi paketi in programjem za storilnost. Dodani so tudi uvozni filtri za dokumente programov Apple Keynote 6, Microsoft Write in Gnumeric.
Funkcije preglednice: pogon za formule programa Calc je dobil funkcije za omejitve pri sklicih strukturiranih tabel in lepljiva sidra na stolpec/vrstico, izboljšano podporo za preglednice OOXML in združljivost s standardom ODF 1.2.
Dostop do datotek na oddaljenih strežnikih: do datotek na oddaljenih strežnikih, kakršni so Sharepoint, Google Drive in Alfresco, je zdaj mogoče dostopati za branje ali pisanje prek menija Datoteka brez pogovornega okna.
Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v spremni objavi za medije ter na tem spletnem mestu: http://sl.libreoffice.org/o-izdelku/novosti.
LibreOffice 5.1 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, za kar se gre zahvaliti delu več sto prostovoljcev. To se zrcali v odprto-kodnem pisarniškem paketu, ki ga ni le enostavneje razvijati, temveč tudi vzdrževati in v njem odpravljati napake. Čeprav tega uporabniki ne vidijo, je to izjemno pomembno za uporabo v večjih poslovnih okoljih.
»LibreOffice 5.1 je še en korak bližje izpolnitvi naše vizije pisarniškega paketa po meri uporabnikovih potreb in želja,« pravi Bjoern Michaelsen, direktor pri TDF in vodilni razvijalec LibreOffice. »Od leta 2010 smo prehodili več različnih razvojnih ciklov, v katerih smo očistili kodo in jo naredili bolj odzivno. Zdaj smo zelo blizu točke, ko lahko ponudimo zares boljši uporabniški vmesnik.«
»Tretji razvojni cikel LibreOffice nas vodi v nov koncept uporabniškega vmesnika, kjer bo uporabnik lahko izbral najboljšo postavitev elementov na zaslonu glede na svoje potrebe, s čimer bo na najboljši način izkoristil prostor na namizju,« dodaja Jan Holešovský, direktor pri TDF in obenem član ekipe oblikovalcev.

Dostopnost in uporaba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 5.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.
Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj 5.0.x (v kratkem sledi izdaja 5.0.5). V vsakem primeru TDF predlaga namestitev ali migracijo na LibreOffice ob podpori certificiranih strokovnjakov, ki ponujajo pomoč tretje ravni (L3), svetovanje pri migracijah ali šolanje v skladu z načeli dobre prakse (http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).
LibreOffice 5.1 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/
Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/

Ni komentarjev:

Objavite komentar