sreda, 03. avgust 2016

Izšel je LibreOffice 5.2 za sisteme Windows, Mac OS in GNU/Linux

Za poslovna okolja je obenem na voljo tudi LibreOffice 5.1.5

Berlin, 3. avgust 2016 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 5.2, bogato opravilne osrednje izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov, ki vključuje več sprememb uporabniškega vmesnika in nove funkcije za poslovno rabo.

Obenem je izšla tudi izdaja LibreOffice 5.1.5, namenjena namestitvam v poslovnih okoljih in bolj konzervativnim uporabnikom pisarniškega paketa.
LibreOffice 5.2 prinaša klasifikacijo dokumentov v skladu s standardom TSCP ter nabor funkcij napovedovanja v programu Calc. Podprtih je tudi več opisov podpisov hkrati ter uvoz in izvoz podpisov iz datotek OOXML.

Izboljšave so tudi na področju združljivosti z drugimi pisarniškimi paketi, z boljšimi uvoznimi filtri programa Writer za datoteke DOCX in RTF ter dodano podporo za dokumente opuščenega Worda za DOS. Dodani so tudi dodatni argumenti za združljivost z drugimi vrstami preglednic ter podpora nadomestnim znakom v formulah in izrazih za združljivost z XLS/XLSX in standardiziranim ODF 1.2.
S stališča uporabniške izkušnje je novost način enojne orodne vrstice v programih Writer in Calc, ki prihrani prostor na zaslonu, kar je še posebej pomembno za naprave z nižjo ločljivostjo, prav tako so privzetim orodnim vrsticam dodane nekatere ikone, s katerimi so pogosto uporabljene funkcije – kot sta skrij/pokaži spremembe in zamrzni prvi stolpec ali vrstico preglednice – hitreje dosegljive. Odslej je možno prilagajanje večine kontekstnih menijev, kar prinaša še več nadzora.
Od zagona projekta – januarja 2011 – so uporabniki LibreOffice prenesli že več kot 140-milijonkrat. Pisarniški paket uporabljajo velike organizacije na vseh kontinentih, med drugim od nedavnega tudi litovska policija na več kot 8.000 namiznih računalnikih.

Druge novosti v LibreOffice 5.2

 • Vsem programskim modulom so dodana nova risalna orodja, ki vključujejo zapolnjene krivulje, mnogokotnike in prostoročne črte.
Writer
 • Pri tiskanju dokumentov je na seznamu tiskalnikov na voljo možnost Natisni v datoteko.
 • Če za hrambo uporabljate storitev Google Drive, je zdaj vključena podpora za dvostopenjsko overjanje.
 • Gumb Shrani v orodni vrstici vsebuje hitro možnost Shrani kot predlogo, tako da izbiranje v menijih ni potrebno.
Calc
 • Dodane so nove funkcije, pa tudi obširni orodni namigi, ki med vnosom funkcije opisujejo, kaj le-ta naredi.
 • Več funkcij vrstice stanja je lahko aktivnih naenkrat, kar ponuja hiter predogled vaših podatkov.
 • Ikona orodne vrstice valut zdaj vključuje spustni meni za hitrejši izbor valute, ki jo želite uporabljati.
 • Pri odstranjevanju obrob izbranim celicam lahko izberete tudi odstranitev obrobe s soležnih celic.
Impress
 • Pri delu z animacijami po meri lahko zdaj hitro dodate učinek elementu prek stranske vrstice, brez uporabe posebnega pogovornega okna.
 • Seznam učinkov v stranski vrstici zdaj vključuje opis učinka poleg imena elementa.
 • V stranski vrstici z lastnostmi novo podokno Ozadje prosojnice ponuja spremembo oblike, postavitve in slike ozadja za prosojnico.
Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo na spletnem mestu https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.2/sl ter v ločenem dokumentu PDF (v angl., http://tdf.io/lo52features), na kratko pa tudi na naslovu http://sl.libreoffice.org/o-izdelku/novosti/. Na voljo so tudi kratke videopredstavitve z najpomembnejšimi novostmi v programih Writer, Calc in Impress: http://tdf.io/52vids
LibreOffice 5.2 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, zahvaljujoč delu na stotine prostovoljcev. Vse to prinaša odprto-kodno pisarniški paket, ki ga je enostavneje razvijati, vzdrževati in razhroščevati. Čeprav to ni vidno uporabnikom, je izjemno pomembno za rabo v poslovnih okoljih.

Po statistiki Coverity Scan je število odprtih težav v času izdaje na 1.000 vrstic izvorne kode LibreOffice 5.2 na rekordni vrednosti 0,00 (velja za 7,8 milijonov vrstic izvorne kode), v primerjavi s povprečjem v industriji pri 0,61 za odprto-kodno programje in 0,75 za lastniško programje.
»LibreOffice 5.2 je pomemben korak naprej za prosto programje na namizju in kmalu bo na voljo tudi kot polno opravilni pisarniški paket v oblaku,« pravi Michael Meeks, direktor pri The Document Foundation (TDF) in vodilni razvijalec LibreOffice Online. »Tesna integracija med namizjem in oblakom bo podjetjem ponudila izkušnjo z dodano vrednostjo, z najboljšim obeh svetov vedno na voljo uporabnikom.«
»LibreOffice raste hitro, zahvaljujoč izstopajočim prednostim, kot je standardizirana oblika dokumentov, kar vedno več vlad prepoznava kot najboljšo rešitev za medopravilnost,« pravi Thorsten Behrens, direktor pri The Document Foundation (TDF) in član tehničnega odbora OASIS ODF.

Dostopnost in uporaba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 5.2 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi. Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj 5.1.x (in z današnjim dnem izdajo 5.1.5).
LibreOffice 5.2 in LibreOffice 5.1.5 sta že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/
Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/.
LibreOffice 5.2 je za GNU/Linux na voljo tudi v novih vrstah paketov, ki olajšajo končnim uporabnikom namestitev in posodabljanje programa: FlatPak z RedHat in Snap s Canonical.
V vsakem primeru TDF predlaga namestitev ali migracijo na LibreOffice ob podpori certificiranih strokovnjakov, ki ponujajo pomoč tretje ravni (L3), svetovanje pri migracijah ali svetovanje pri šolanju v skladu z načeli dobre prakse s celega sveta (http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).
LibreOffice 5.2 in LibreOffice 5.1.5 sta zgrajena s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: http://www.documentliberation.org

Dodatne tehnične podrobnosti

Zapisniki sprememb v LibreOffice 5.1.5 (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.1.5/RC1 (izboljšano v RC1) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.1.5/RC2 (izboljšano v RC2).

Novinarska mapa in zaslonske slike

Novinarsko mapo z izjavo za medije, infografiko in ozadji lahko prenesete z naslova: http://tdf.io/lo52presskit
Zaslonske slike s sistema Linux lahko prenesete z naslova: http://tdf.io/lo52screenshots

Ni komentarjev:

Objavite komentar