sreda, 01. februar 2017

Izšel je z novostmi bogat LibreOffice 5.3

Berlin, 1. februar 2017 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 5.3, ene izmed s funkcijami najbogatejših izdaj v zgodovini projekta. Pisarniški paket je že na voljo za sisteme Windows, macOS in Linux, prvikrat pa tudi za namestitev v zasebnem oblaku.

LibreOffice 5.3 predstavlja pomemben korak naprej v evoluciji tega programa: prinaša uvodni vpogled v novosti, kot sta spletna različica s sourejanjem, ki povečuje konkurenčno umeščanje pisarniškega paketa, ter obenem ponuja postopne izboljšave, s katerimi je program zanesljivejši, združljivejši in uporabniku prijaznejši.

»LibreOffice podpira izjemna skupnost razvijalcev,« pravi Michael Meeks, član sveta TDF. »Leta 2010 jih je le malo stavilo na našo sposobnost privabljanja večjega števila programerjev, kar je ključno za uspeh projekta s tako obsežno kodo. V šestih letih smo pritegnili več kot 1.100 novih razvijalcev in ob tako široki skupnosti je v zadnjih dveh letih povprečno 300 oseb aktivno delovalo z izvorno kodo.«

Pomembne novosti v LibreOffice 5.3

LibreOffice 5.3 prinaša številne zanimive novosti na vseh področjih: nov, čez-platformni sistem postavitve besedila, ki uporablja knjižnico HarfBuzz za dosledno postavitev besedila na vseh platformah, z znatnimi prednostmi za nekatere jezike in pisave; predelan meni pomoči, s hitrimi povezavami na uporabniške vodnike in forume s podporo skupnosti, za boljšo uporabniško izkušnjo; ter boljše uvozne in izvozne filtre za nove in opuščene dokumente pisarniškega paketa MS Office.

Writer zdaj podpira sloge tabel, s katerimi tabeli dodelite oblikovanje, ki se ohranja med urejanjem tabele; novo podokno Stran v stranski vrstici ponuja hitrejše prilagajanje nastavitve strani brez potrebe po odpiranju novih pogovornih oken; ter novo polje Pojdi na stran omogoča skok na drugo stran v dokumentu z le nekaj pritiski tipk.

Calc ponuja nov nabor slogov celice, z večjo raznolikostjo in boljšim poimenovanjem kot doslej, »Omogoči nadomestne znake v formulah« je odslej privzeta možnost namesto regularnih izrazov, kar izboljšuje združljivost z drugimi elektronskimi preglednicami; in novo besedilno polje omogoča uporabniku zožitev iskanja med funkcijami ter tako poenostavi iskanje.

Impress se zdaj odpre z izbirnikom predlog, ki uporabniku zagotavlja hiter začetek z delom; v stranski vrstici je v načinu matrice prosojnice na voljo novo podokno lastnosti prosojnice.

Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v ločenem dokumentu (http://tdf.io/lo53features), tudi v slovenskem prevodu, in je predstavljen v nizu kratkih videoposnetkov, tudi s slovenskimi podnapisi: http://tdf.io/53vids

Povzetek novosti je na voljo tudi na spletni strani na naslovu http://sl.libreoffice.org/o-izdelku/novosti/

LibreOffice 5.3 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, zahvaljujoč delu na stotine prostovoljcev. Vse to prinaša odprto-kodno pisarniški paket, ki ga je enostavneje razvijati, vzdrževati in razhroščevati. Čeprav to ni vidno uporabnikom, je izjemno pomembno za rabo v poslovnih okoljih.

LibreOffice uporabljajo veliko organizacije na vseh kontinentih. Seznam najpomembnejših v medijih objavljenih migracij je na voljo tukaj (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations

Spletni LibreOffice Online

LibreOffice 5.3 je tudi prva izdaja izvorne kode za spletni LibreOffice Online, pisarniški paket v oblaku, ki ponuja osnovno urejanje in sourejanje dokumentov v brskalniku z reciklažo »temeljnega ustroja« LibreOffice. Zvestoba upodabljanja je odlična, združljivost pa je enaka tisti v LibreOffice.

Dokument ozadja, ki umešča LibreOffice Online v polje tovrstnih rešitev, je na voljo na tem naslovu: http://tdf.io/loonlineback Slovenski prevod najdete tukaj: https://tinyurl.com/hzkw7h8

LibreOffice Online je v osnovi strežniška storitev in jo je potrebno namestiti in prilagoditi ob prisotnosti oblačne hrambe in potrdila SSL, ki v samo rešitev niso vključeni. Šteje lahko kot prebojna tehnologija za javni oblak ponudnikov spletnih storitev ali za zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Gradnje zadnje različice izvorne kode LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

Poskusne funkcionalnosti uporabniškega vmesnika

Od družine izdaj 5.3 naprej je uporabniški vmesnik LibreOffice razširjen z dodatkom poskusne orodne vrstice, ki smo jo poslovenili kot zloženko (v angleškem izvirniku Notebookbar), ki ponuja možnost drugačnega uporabniškega vmesnika ob obstoječem (z dvema orodnima vrsticama), z enojno orodno vrstico ter s stransko vrstico z enojno orodno vrstico. Vsaka postavitev uporabniškega vmesnika je zasnovana tako, da bi služila drugi skupini uporabnikov LibreOffice.

Uporabniški vmesnik LibreOffice ima kodno ime MUFFIN (v angleščini kratica za My User Friendly & Flexible INterface). Dokument ozadja, ki razlaga koncept uporabniškega vmesnika, je na voljo na tem naslovu: http://tdf.io/muffinback, slovenski prevod pa najdete tu: https://tinyurl.com/gtospn6


Dostopnost in uporaba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 5.3 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj 5.2.x (trenutna izdaja 5.2.5), za katere naj podpirajo certificirani strokovnjaki, v skladu z najboljšimi priznanimi praksami (http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).

LibreOffice 5.3 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/


Novinarska mapa in zaslonske slike

Novinarsko mapo s priloženimi dokumenti o ozadju in slikami visoke ločljivosti lahko prenesete z naslova (v angl.): http://tdf.io/lo53presskit

Novinarska mapa s slovenskim prevodom: https://tinyurl.com/jlh94e3

Zaslonske slike (v angl.) lahko prenesete z naslova: http://tdf.io/lo53screenshots

Ni komentarjev:

Objavite komentar