četrtek, 7. marec 2019

Izšel je LibreOffice 6.2.1




Berlin, 6. marec 2018 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.2.1, druge iz nove družine izdaj LibreOffice 6.2, objavljene v začetku februarja. Namenjen je tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.

LibreOffice 6.2.1 vključuje več kot 150 popravkov hroščev in regresij ter izboljšav združljivosti, ki jih prispeva široka skupnost razvijalcev. Zapisnika s tehničnimi podrobnostmi sprememb najdete na naslednjih naslovih (v angl.):https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.1/RC1 (izboljšano v RC1) and https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.1/RC2 (izboljšano v RC2).

Uporabnike LibreOffice vabimo, da se nam pridružijo na naslovu https://ask.libreoffice.org, kjer lahko dobijo in nudijo uporabniško podporo. Medtem ko TDF sama ne ponuja podpore na komercialni ravni, so na spletišču in wikiju na voljo vodniki, priročniki in druga literatura. Vse to omogočajo vaše donacije.

Uporaba v večjih poslovnih okoljih

Izdaja LibreOffice 6.2.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in kot taka ni optimalna za namestitve v poslovnih okoljih, kjer so novosti manj pomembne od robustnosti. Uporabniki, vajeni zrelejših različic, lahko prenesejo izdajo LibreOffice 6.1.5, ki vsebuje določene popravke tudi iz nove izdaje.

Podjetjem, ki želijo uporabljati LibreOffice v profesionalne namene, priporočamo, da storitve dodane vrednosti – kot so podpora, migracije in šolanje – poiščejo pri certificiranih strokovnjakih (https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/) in da se zanašajo na izdaje LibreOffice LTS (dolgoročno podprte izdaje, angl. long term supported), ki jih ponujajo podjetja s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (https://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/, v angl.).

Uporaba poslovnega programja in/ali storitev iz ekosistema certificiranih strokovnjakov je najboljša možna oblika podpore za organizacije, ki uporabljajo LibreOffice na velikem številu namizij. Dejansko te aktivnosti prispevajo projektu v obliki izboljšav programja ter prožijo neskončen krog, ki prinaša dobrobiti vsem vpletenim, vključno z navadnimi uporabniki.

Dostopnost LibreOffice 6.2.1

LibreOffice 6.2.1 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/ Za namestitev na lastniških operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS X 10.9. Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška storitev, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za bazično tehnologijo za oblačne storitve internetnih ponudnikov ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 6.2.1 je zgrajen s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation (v angl.): https://www.documentliberation.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar