četrtek, 08. avgust 2019

Izšel je LibreOffice 6.3!

  
Berlin, 8. avgust 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.3, z novostmi bogate osrednje izdaje iz družine izdaj LibreOffice 6, ki prinaša hitrejše delovanje, veliko število novih in izboljšanih funkcionalnosti ter še boljšo medopravilnost z lastniškimi vrstami dokumentov:
  • Delovanje programov Writer in Calc je z dokumenti, ki so jih zagotovili končni uporabniki, nekajkrat hitrejše: besedilne datoteke z različnimi zaznamki, tabelami in vdelanimi pisavami, velike preglednice ODS/XLSX in datoteke Calc s funkcijo VLOOKUP se hitreje nalagajo in upodabljajo. Shranjevanje preglednic programa Calc kot datotek XLS je prav tako hitrejše.
  
  • Strnjena različica zloženke v zavihkih, vpeljana v uporabniški vmesnik LibreOffice 6.2, je zdaj na voljo v programih Writer, Calc, Impress in Draw. Na prenosnikih s širokim zaslonom nudi več prostora za same dokumente, preglednice in predstavitve. Poleg tega je v programih Writer in Draw na voljo nova enojna orodna vrstica iz konteksta.
  • V programu Calc je novi spustni gradnik v vrstici za formule zamenjal staro orodje vsote, kar zagotavlja hitri dostop do najpogosteje uporabljenih funkcij. Dodana je tudi nova funkcija FOURIER, ki izračuna diskretno Fourierevo transformacijo vhodne matrike.
  • Izvoz v zapisu PDF je obogaten s podporo standardiziranega zapisa PDF/A-2, ki ga mnoge organizacije zahtevajo za dolgoročno hrambo datotek. Poleg tega je snovanje obrazcev PDF za urejanje poenostavljeno, saj je v program Writer dodan meni Obrazec, ki še nadalje izboljšuje eno od največjih odlik LibreOffice.
  • V dokumentih je zdaj mogoče prekriti podatke, s čimer lahko odstranite oz. prikrijete občutljive informacije, kot so osebni podatki, preden datoteko izvozite ali jo delite z drugimi. Ta funkcionalnost je zelo uporabna za podjetja, organizacije ter javno upravo, da lažje poslujejo skladno z veljavno zakonodajo in internimi pravili.
  • Na sistemih Windows je dodan pravi konzolni način, ki zagotavlja boljše izhodne informacije in kode o napakah. Tako je zdaj še enostavneje uporabljati LibreOffice za izvajanje paketnih opravil, kot sta tiskanje in pretvarjanje številnih dokumentov.
  • Medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek paketa Microsoft Office je izboljšana na več področjih, in sicer s podporo izvoza predlog dokumentov DOTX in predlog preglednic XLSX, uvozom grafikonov iz skupinskih likov drawingML v dokumentih DOCX, uvozom/izvozom risb SmartArt iz datotek PPTX, ohranjevanjem zmožnosti urejanja v programu PowerPoint ter boljšo medopravilnostjo vrtilnih tabel v datotekah XLSX.


Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.3 so razvili člani obsežne skupnosti avtorjev prispevkov kode: 65 % sprememb so prispevali razvijalci, ki so zaposleni v podjetjih s članstvom v Svetovalnem odboru TDF, kot so Collabora, Red Hat in CIB, ter drugih podjetjih; preostalih 35 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so svoje prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje sistema pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov.

Najpomembnejše novosti LibreOffice 6.3 so povzete v kratkem videu na portalu YouTube:


LibreOffice za osebno rabo

LibreOffice 6.3 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom. TDF ne zagotavlja tehnične podpore končnim uporabnikom, vendar lahko ti pomoč poiščejo pri drugih uporabnikih na dopisnih seznamih in spletišču Ask LibreOffice (v angl.).

Za uporabnike, katerih osrednji namen je osebna produktivnost in zato raje uporabljajo bolj preizkušeno izdajo z več popravki napak kot novimi funkcionalnostmi, vzdržuje TDF družino izdaj LibreOffice 6.2, ki prejema popravke več mesecev. Trenutna izdaja v tej družini je LibreOffice 6.2.5.


LibreOffice za poslovno rabo

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča pridobivanje LibreOffice pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti in popravke hroščev po naročilu ter druge ugodnosti. Tako opravljeni napredek partnerjev v ekosistemu nato prehaja nazaj v projekt LibreOffice, od česar imajo korist vsi.

Za migracije in šolanja v podporo namestitvam v poslovnih okoljih prav tako vedno priporočamo angažiranje certificiranih strokovnjakov, ki ponujajo storitve dodane vrednosti in razširjajo doseg skupnosti v korporativni svet ter nudijo upraviteljem IT rešitve, primerljive lastniškim.

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

 

Dostopnost LibreOffice 6.3

LibreOffice 6.3 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniških operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS X 10.9.

Gradnje z najnovejšo kodo spletnega LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška storitev, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za tehnologijo za oblačne storitve internetnih ponudnikov ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://donate.libreoffice.org/sl/

LibreOffice 6.3 je zgrajen s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation (v angl.): https://www.documentliberation.org


Novinarska mapa

Novinarsko mapo s priloženimi dokumenti o ozadju (hibridni PDF, ki ga lahko odprete v LibreOffice in urejate kot navadne datoteke ODT) in slikami visoke ločljivosti lahko prenesete z naslova (v angl.): https://nextcloud.documentfoundation.org/s/3B8ZecMNMcWcxHy

Ni komentarjev:

Objavite komentar