sreda, 29. januar 2020

LibreOffice 6.4 se osredotoča na hitrost delovanja


Berlin, 29. januar 2020 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 6.4, nove osrednje izdaje, ki prinaša boljše in hitrejše delovanje, še posebej pri odpiranju in shranjevanju preglednic in predstavitev, pa tudi odlično združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (Open Document Format) – s superiorno varnostjo in funkcijami medopravilnosti glede na lastniške vrste datotek – do skorajda popolne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Ob tem vsebuje LibreOffice filtre za številne opuščene vrste dokumentov, kar pomeni, da je najboljše orodje za medopravilnost na tržišču.

Poleg tega nova izdaja ponuja nekaj zanimivih novih funkcionalnosti [1]:

SPLOŠNO

 • V Začetnem središču so oglednim sličicam nedavnih dokumentov dodane ikone programov paketa, zaradi česar lažje prepoznamo različne vrste dokumentov.
 • Paketu je dodan generator kode QR, kar poenostavlja oddajanje teh kod – ki jih lahko preberemo z mobilnimi napravami – v dokumente.
 • Kontekstni meniji hiperpovezav so po celem pisarniškem paketu poenoteni, tako da vsi ponujajo naslednje ukaze: Odpri hiperpovezavo, Uredi hiperpovezavo, Kopiraj mesto hiperpovezave in Odstrani hiperpovezavo.
 • Nova funkcija Samodejno prekrivanje podatkov omogoča skrivanje zaupnih in občutljivih podatkov dokumenta glede na zadetke besedila ali regularnih izrazov.
 • Sistem pomoči ponuja hitrejše in natančnejše zadetke iskanja, medtem ko so številne strani pomoči obogatene z lokaliziranimi zaslonskimi slikami, kar zagotavlja boljšo izkušnjo uporabnikov.

WRITER

 • V stransko vrstico je dodano podokno Tabela.
 • Komentarje zdaj lahko označite kot razrešene. Poleg tega je zdaj mogoče slikam in grafikonom v besedilnih dokumentih dodajati komentarje.
 • Izrezovanje, kopiranje in lepljenje tabel je izboljšano, dodan je nov ukaz v podmeni Posebno lepljenje, »Prilepi kot gnezdeno tabelo«.

CALC

 • Preglednice je mogoče izvoziti na eno samo stran dokumenta PDF, kar ponuja pregled celotne vsebine, ne da bi se ta raztezala čez več strani.

IMPRESS IN DRAW

 • V meni Lik je dodan nov ukaz Zberi besedilo, ki združi več izbranih polj z besedilom v eno samo. To je uporabno pri uvozu dokumentov PDF, saj je v njih običajno vsebina razdeljena v več polj.

LIBREOFFICE ONLINE

 • V programu Writer lahko lastnosti tabele enostavno spremenite iz stranske vrstice in uporabniki lahko povsem nadzirajo kazalo vsebine dokumenta.
 • V programu Calc čarovnik za funkcije zdaj ponuja polno funkcionalnost, pa tudi širok nabor možnosti za izbrane grafikone je dodanih v stransko vrstico za preglednice.

LibreOffice 6.4 je prva nova izdaja v letu 2020. V tem letu bo skupnost proslavila 10. obletnico najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov na več prosto- in odprto-kodnih dogodkih v Evropi, Afriki, Aziji in obeh Amerikah. Več prostovoljcev bo tam predstavilo mejnike projekta in razpravljalo o prihodnosti pisarniškega paketa tako na namizju kot v oblaku. 

Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.4 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 75 % sprememb so prispevali razvijalci, zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB in so člani Svetovalnega odbora TDF, ter drugih organizacij; preostalih 25 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje sistema pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov.
Na YouTube je na voljo tudi videopredstavitev najpomembnejših novosti v LibreOffice 6.4 (s sl. podnapisi): https://www.youtube.com/watch?v=-4boEj8S2JQ&hl=sl&cc_lang_pref=sl&cc_load_policy=1

LibreOffice za posamične uporabnike

LibreOffice 6.4 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom. TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč drugih uporabnikov na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Za uporabnike, katerih osrednja vrednota je osebna produktivnost in ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 6.3, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 6.3.4.

LibreOffice za poslovno rabo

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča pridobivanje LibreOffice pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti ter druge ugodnosti, vključno s pogodbami za storitve (angl. SLA – Service Level Agreement). Tako opravljeni napredek partnerjev v ekosistemu nato prehaja nazaj v projekt LibreOffice, od česar imajo korist vsi.

Za šolanja in migracije z lastniških pisarniških paketov v podporo namestitvam v poslovnih okoljih prav tako vedno priporočamo angažiranje certificiranih strokovnjakov. Ti ponujajo storitve dodane vrednosti in razširjajo doseg skupnosti v korporativni svet ter nudijo upraviteljem IT rešitve, primerljive lastniškim.

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 6.4

LibreOffice 6.4 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS X 10.9. Gradnje zadnje različice izvorne kode LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 6.4 je zgrajena s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: https://www.documentliberation.org (v angl.).

[1] Popolnejši seznam novosti v LibreOffice 6.4 vsebuje slovenska stran wiki z opombami ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.4/sl

Novinarska mapa

Novinarsko mapo s priloženimi dokumenti bele knjige o vrstah dokumentov in slikami visoke ločljivosti lahko prenesete z naslova: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/ZA4Y67yz6jBJSqz

Ni komentarjev:

Objava komentarja