sreda, 05. avgust 2020

LibreOffice 7.0 je tu!

LibreOffice 7.0: nova osrednja izdaja najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov je na voljo za vse operacijske sistem in platforme, prinaša pomembne novosti

LibreOffice 7 - zmogljivost, združljivost, uporabnost

Berlin, 5. avgust 2020 – Projekt LibreOffice objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 7.0, nove osrednje izdaje, ki prinaša pomembne novosti: podporo za zapis OpenDocument Format (ODF) 1.3; podporo za grafični mehanizem Skia in pospeševanje Vulkan z GPE za hitrejše delovanje; ter pazljivo izboljšano združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX.

 • Podpora za ODF 1.3. OpenDocument, domorodni odprti in standardizirani zapis za pisarniške dokumente LibreOffice, je bil pred kratkim posodobljen v različico 1.3 kot specifikacija OASIS. Najpomembnejše nove funkcionalnosti so digitalno podpisovanje dokumentov in šifriranje dokumentov XML na osnovi OpenPGP, pa tudi izboljšave na področju sledenja sprememb ter dodatne podrobnosti pri opisu prvih strani, besedila, številk in grafikonov. Razvoj funkcionalnosti ODF 1.3 se je financiral iz donacij za The Document Foundation.

 • Grafični mehanizem Skia in pospeševanje Vulkan na osnovi GPE. Za implementacijo grafičnega mehanizma Skia se lahko zahvalimo sponzorstvu podjetja AMD in ta je zdaj privzet na sistemih Windows, kar prinaša hitrejše delovanje. Skia je odprto-kodna grafična knjižnica 2D s skupnimi API-ji, ki delujejo na številnih programskih platformah in strojni opremi, uporablja pa se za izris besedila, grafičnih elementov in slik. Vulkan je API nove generacije za grafiko in računanje, ki omogoča visoko učinkovit dostop do sodobnih GPE na več operacijskih platformah.

 • Izboljšana združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX. DOCX se zdaj shranjujejo v domorodnem načinu 2013/2016/2019 in ne več v združljivostnem načinu 2007, kar izboljšuje medopravilnost z več izdajami pisarniškega paketa MS Office, podobno pristopu podjetja Microsoft. Podprt je izvoz v XLSX z imeni delovnih listov, daljšimi od 31 znakov, skupaj z izvozom potrditvenih polj v XLSX. Razrešeno je pojavljanje napake neveljavne vsebine pri odpiranju izvoženih datotek XLSX z liki. Nenazadnje, izboljšan je uvozno-izvozni filter PPTX.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – s povečano varnostjo in izboljšanimi funkcijami medopravilnosti glede na lastniške vrste datotek – do skorajda popolne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Ob tem vsebuje LibreOffice filtre za številne opuščene vrste dokumentov, kar pomeni, da je najboljše orodje za medopravilnost na tržišču.

Povzetek drugih novosti [1]

SPLOŠNO

 • Nova tema ikon, privzeta na sistemih macOS: Sakapura

 • Nove galerije likov: puščice, diagrami, ikone in druge ...

 • Učinki žarenja in neostrih robov za predmete

WRITER

 • Krmar je enostavnejši za uporabo, z več kontekstnimi meniji

 • Podprto je polprosojno besedilo

 • Zaznamki se lahko prikažejo sredi besedila

 • Odmik vsebine oštevilčevanja v seznamih, zavoljo konsistentnosti

 • Boljše ravnanje z narekovaji in apostrofi v več jezikih

CALC

 • Nove funkcije za tvorbo neobstojnih naključnih števil

 • Dodane tipke za bližnjice za samodejno vsoto

IMPRESS IN DRAW

 • Tudi tu je podprto polprosojno besedilo

 • Podpisano besedilo je povrnjeno na privzeto vrednost 8 %

 • Ustvarjate lahko PDF-je, večje od 500 cm

Tehnologija LibreOffice

Nove funkcionalnosti LibreOffice 7.0 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 74 % sprememb so prispevali razvijalci, zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB in so člani Svetovalnega odbora TDF, ter drugih organizacij; preostalih 26 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje vsebine pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov.

Na YouTube je na voljo tudi videopredstavitev najpomembnejših novosti v LibreOffice 7.0 (s slovenskimi podnapisi):
https://www.youtube.com/watch?v=XusjjbBm81s&hl=sl&cc_lang_pref=sl&cc_load_policy=1

Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice so na voljo za vse osrednje namizne operacijske sisteme (Windows, macOS, Linux in ChromeOS), za namestitev v oblaku ter mobilne platforme. Izdaja jih The Document Foundation, pa tudi podjetja v ekosistemu, ki prispevajo k razvoju programja.

LibreOffice za končne uporabnike

LibreOffice 7.0 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom. TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč drugih uporabnikov na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Za uporabnike, katerih osrednja vrednota je osebna produktivnost in ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 6.4, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 6.4.5.

LibreOffice za poslovno rabo

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča pridobivanje LibreOffice pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti ter druge ugodnosti, vključno s sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/ Delo, ki ga opravijo partnerji v ekosistemu, je integralen del tehnologije LibreOffice.

Za migracije z lastniških pisarniških paketov in šolanja v podporo namestitvam v poslovnih okoljih prav tako vedno priporočamo angažiranje certificiranih strokovnjakov. Ti ponujajo storitve dodane vrednosti in razširjajo doseg skupnosti v korporativni svet ter nudijo upraviteljem IT rešitve, primerljive lastniškim. Podrobnosti najdete tukaj: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 7.0

LibreOffice 7.0 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.12. Gradnje zadnje različice izvorne kode LibreOffice Online so na voljo pri TDF kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/, medtem ko so za trgovine z aplikacijami in ChromeOS navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/trgovini-z-aplikacijami-microsoft-in-apple/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 7.0 je zgrajena s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: https://www.documentliberation.org (v angl.).

[1] Popolnejši seznam novosti v LibreOffice 7.0 vsebuje slovenska stran wiki z opombami ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.0/sl

Novinarska mapa

Novinarsko mapo z izjavo za medije in priloženimi slikami visoke ločljivosti ter zajemi zaslona lahko prenesete z naslova: https://tdf.io/lo70presskit

Ni komentarjev:

Objavite komentar