četrtek, 18. avgust 2022

LibreOffice 7.4 Community – visoko postavljena letvica za medopravilnost

Razvoj se je osredotočil na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek podjetja Microsoft, obilica novih funkcionalnosti pa je namenjenih uporabnikom, ki migrirajo z Microsoft Office


Berlin, 18. avgust 2022 – LibreOffice 7.4 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos za sisteme Windows, macOS (procesorje Apple Silicon in Intel) ter Linux.

Najpomembnejše novosti

SPLOŠNO

  • Podprte slike WebP in datoteke EMZ/WMZ
  • Dodatne strani pomoči za knjižnico ScriptForge za pisanje skriptov
  • Iskalno polje v Upravitelju razširitev
  • Pospešitev delovanja in izboljšave združljivosti
WRITER
  • Boljše sledenje spremembam pri sprotnih opombah
  • Seznami po urejanju z vklopljenim sledenjem spremembam prikazujejo izvorne številke
  • Nove tipografske nastavitve deljenja besed
CALC
  • Podpora za 16 384 stolpcev v preglednicah
  • Dodatne funkcije v spustnem gradniku Samodejna vsota
  • Nov menijski ukaz za iskanje delovnih listov po imenu
IMPRESS
  • Podprte so teme dokumentov
Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.4 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=PC8M4UzqpqE in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/w/myZUTCytN28kuxDa5VXNgh

Opis vseh novosti je na voljo v Opombah ob izdaji [1]

Medopravilnost

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutne izboljšave za uporabnike, ki izmenjujejo dokumente s pisarniškim paketom Microsoft Office ali migrirajo z Microsoft Office na LibreOffice. Tem uporabnikom svetujemo, da redno spremljajo nove izdaje LibreOffice, saj je napredek tako hiter, da vsaka nova različica močno prekosi prejšnjo.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke Microsoft Office ter filtrov za veliko število opuščenih vrst dokumentov, s čimer vrača lastništvo in nadzor v roke uporabnikov.

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010. Ker ne temeljijo na s strani ISO odobrenem standardu, skrivajo veliko mero umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

Avtorji prispevkov LibreOffice 7.4 Community

Novosti LibreOffice 7.4 Community je razvilo 147 avtorjev prispevkov: 72 % prispevkov je pripravilo 52 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 28 % prispevkov kode pa je prispevalo 95 prostovoljcev.


Ob tem je 528 prostovoljcev sodelovalo pri lokalizaciji pisarniškega paketa v 158 jezikov. LibreOffice 7.3 Community je izšel v 120 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) več kot 5,4 milijarde ljudi. Poleg tega 2,3 milijarde ljudi govori enega od teh 120 jezikov kot svoj drugi jezik (L2).

LibreOffice za poslovna okolja

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Enterprise za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku, ki so podprta s podjetji iz ekosistema. To zagotavlja številne dodane vrednosti ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Kljub priporočilu namreč številna podjetja namesto izdaj, optimiziranih za njihovo rabo in podprtih s strani podjetij v ekosistemu, uporablja izdajo, ki jo podpirajo prostovoljci.

Dolgoročno to negativno vpliva na trajnostni razvoj projekta LibreOffice, saj upočasnjuje njegovo evolucijo. Dejstvo je, da podjetja iz ekosistema vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo s skupnostjo v osrednjem skladišču kode, kar izboljšuje tehnološko platformo LibreOffice Technology.

Izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, so na voljo za najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilne platforme (Android, iOS) in za oblak. Upočasnitev razvoja platforme ne koristi uporabnikom in projekt LibreOffice morda ne bo dosegel njihovih pričakovanj in možnosti za razvoj.

Migracije na LibreOffice

Organizacija TDF je razvila protokol migracije, ki podpira podjetja pri prehodu z lastniških pisarniških paketov na LibreOffice, ki temelji na razvoju različic z dolgotrajno podporo (angl. LTS) v družini izdelkov LibreOffice Enterprise, ter svetovanje pri migracijah in šolanje. To izvajajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo rešitve z dodano vrednostjo, primerljive z lastniškimi ponudbami. Podrobnosti: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 7.4 Community

LibreOffice 7.4 Community je na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/ Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.12. Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/

Za uporabnike, ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 7.3, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 7.3.5.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 7.4 je zgrajen s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: https://www.documentliberation.org (v angl.).

[1] Opombe ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.4/sl

Novinarska mapa

Povezava za prenos (v angl.): https://nextcloud.documentfoundation.org/s/6i79yxpLYjsaGZB

Slovenski prevod predstavitve: povezava

Ni komentarjev:

Objavite komentar