četrtek, 2. februar 2023

The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 7.5 Community


Berlin, 2. februar 2023 – LibreOffice 7.5 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi/ za sisteme Windows (procesorje Intel/AMD in ARM), macOS (procesorje Apple Silicon in Intel) ter Linux.

Najpomembnejše novosti

SPLOŠNO

 • Osrednje izboljšave podpore za temni način
 • Nove ikone programov in vrst MIME, barvitejše in živahnejše
 • Začetno središče omogoča filtriranje dokumentov po njihovi vrsti
 • Izboljšan vmesnik enojne orodne vrstice
 • Izboljšan izvoz PDF z več popravki, novimi možnostmi in funkcionalnostmi
 • Vdelava pisav je podprta še na sistemih macOS
 • Z več novimi možnostmi izboljšano pogovorno okno Funkcionalnosti pisave
 • Urejevalnik makrov je dobil drsnik za povečavo

WRITER

 • Zaznamki so pomembno izboljšani in so tudi veliko bolj vidni
 • Predmete lahko za boljšo dostopnost označite kot dekorativne
 • Kontrolnikom vsebine so dodani novi, ki izboljšujejo tudi kakovost obrazcev PDF
 • V meni Orodja je dodana nova možnost samodejnega preverjanja dostopnosti
 • Vključena je osnovna podpora za strojno prevajanje, ki temelji na prevajalnih API-jih DeepL
 • Več izboljšav preverjanja črkovanja ter nadgrajen slovenski tezaver

CALC

 • Grafikoni zdaj lahko vsebujejo podatkovne tabele
 • Čarovnik za funkcije omogoča iskanje po opisih funkcij
 • Dodane so oblike števil, zapisane z besedami
 • Pogoji za pogojno oblikovanje ne razlikujejo več med velikimi in malimi črkami
 • Pravilno vedenje pri vnosu števil s predpono enojnega narekovaja (')

IMPRESS IN DRAW

 • Nov nabor privzetih slogov tabele in možnost ustvarjanja slogov tabele
 • Sloge tabel je možno prilagajati, shraniti kot glavne elemente ter izvažati
 • Predmete lahko povlečete in spustite v Krmarja
 • Na prosojnice vstavljene videoposnetke lahko obrežete in jih kljub temu predvajate
 • Upravljalni zaslon govorca lahko teče v navadnem oknu in ne samo celozaslonsko

Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.4 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ZlAmjIwUvs4 in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/w/of24ezgA4ytWDpHWevGPiF

Opis vseh novosti je na voljo v Opombah ob izdaji [1]

Medopravilnost z Microsoft Office

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutne izboljšave za uporabnike, ki izmenjujejo dokumente s pisarniškim paketom Microsoft Office ali migrirajo z Microsoft Office na LibreOffice. Tem uporabnikom svetujemo, da redno spremljajo nove izdaje LibreOffice, saj je napredek tako hiter, da vsaka nova različica močno prekosi prejšnjo.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke Microsoft Office ter filtrov za veliko število opuščenih vrst dokumentov, s čimer vrača lastništvo in nadzor v roke uporabnikov..

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010. Ker ne temeljijo na s strani ISO odobrenem standardu, skrivajo veliko mero umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

Avtorji prispevkov LibreOffice 7.3 Community

Novosti LibreOffice 7.5 Community je razvilo 144 avtorjev prispevkov: 63 % prispevkov prihaja s strani 47 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah, 12 % prispevkov kode je prispevalo 6 razvijalcev iz TDF, preostalih 25 % pa je prispevalo 91 posameznih prostovoljcev.

Preostalih 112 prostovoljcev, ki predstavljajo stotine drugih, ki zagotavljajo prevode, so vnesli vsebine lokalizacije v 158 jezikih. LibreOffice 7.5 Community je izšel v 120 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) več kot 5,4 milijarde ljudi. Poleg tega še 2,3 milijardi ljudi govorita enega od teh 120 jezikov kot svoj drugi jezik (L2).

LibreOffice za poslovna okolja

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Enterprise za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku, ki so podprta s podjetji iz ekosistema. To zagotavlja številne dodane vrednosti ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Podjetja iz ekosistema vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo s skupnostjo v osrednjem skladišču kode, kar izboljšuje tehnološko platformo LibreOffice Technology.

Izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, so na voljo za najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilne platforme (Android, iOS) in za oblak. Upočasnitev razvoja platforme ne koristi uporabnikom in projekt LibreOffice morda ne bo dosegel njihovih pričakovanj in možnosti za razvoj.

Migracije na LibreOffice

Organizacija TDF je razvila protokol migracije, ki podpira podjetja pri prehodu z lastniških pisarniških paketov na LibreOffice, ki temelji na razvoju različic z dolgotrajno podporo (angl. LTS) v družini izdelkov LibreOffice Enterprise, ter svetovanje pri migracijah in šolanje. To izvajajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo rešitve in storitve z dodano vrednostjo, primerljive z lastniškimi ponudbami. Podrobnosti: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 7.5 Community


LibreOffice 7.5 Community je na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.14. Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/

Za uporabnike, ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 7.3, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 7.4.4.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

[1] Opombe ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.5/sl

Novinarska mapa

Povezava za prenos: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/C9aDx4rka6HeDb6

Ni komentarjev:

Objavite komentar