sreda, 27. marec 2013

TDF objavlja priporočila v pomoč migracijam na LibreOffice

Berlin, 27. marca 2013 - The Document Foundation, neodvisna skupnost prostega programja, ki podpira razvoj LibreOffice, praznuje DFD (Document Freedom Day) 2013 z izdajo »bele knjige« o migracijah na prosto programje, namenjenega vladam, organizacijam in podjetjem, ki razloži, kako lahko prosto programje izkoristijo za zmanjšanje stroškov IT in se izvijejo pastem lastniškega programja.

Dokument dobite tukaj (v angl.): LibreOffice Migration White Paper (seveda je to hibridni PDF, ki ga je mogoče urejati z LibreOffice). V kratkem bomo pripravili tudi poslovenjeno izdajo.

Glede na zapisano v njem je za uspešne migracije na prosto programje – in še posebej na LibreOffice – potrebno slediti pozorno izdelanem postopku upravljanja s spremembami, ki mora obravnavati ne le tehnične vidike, ki so dejansko enostavnejši za krotenje, temveč tudi z ovirami, ki jih srečujemo ob prelomu z dolgoročnimi delovnimi navadami.

LibreOffice osvobaja uporabnike lastniških vrst dokumentov s sprejemanjem kot privzetega zapisa ODF (Open Document Format), ki ga kot standardni zapis dokumentov prepoznava največje število organizacij in ga podpira največje število namiznega programja (vključno z Microsoft Office).

Poleg tega LibreOffice ponuja največji nabor uvoznih filtrov za lastniške zapise dokumentov (vključno z zapisi Microsoft Office, Publisher, Visio in Works, pa tudi Corel Draw, Lotus 1-2-3 in WordPro, Quattro Pro ter WordPerfect), s čimer ščiti investicije uporabnikov v že opuščeno ali zastarelo programje ter zagotavlja pot migraciji na ODF.

Nenazadnje uporabljajo predloge LibreOffice le proste in brezplačne pisave, ki so na voljo za vse operacijske sisteme, ki jih je mogoče namestiti neodvisno od vsakega programskega paketa in s tem neguje medopravilnost med uporabniki GNU/Linux, MacOS in Windows, saj dokumenti ohranjajo svojo izvorno podobo na vseh platformah.

LibreOffice je na voljo za takojšen prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/. Razširitve za LibreOffice so na voljo s povezave: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo The Document Foundation z doniranjem na strani http://donate.libreoffice.org/sl/. Zbrana sredstva bodo uporabljena za razvoj infrastrukture projekta ter podporo trženjskih dejavnosti, s katerimi se bo krepilo zavedanje o projektu tako na globalni kot krajevni ravni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar