sobota, 29. julij 2017

LibreOffice 5.4 je izšel z novostmi v programih Writer, Calc in Impress

Berlin, 26. julij 2017 – The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 5.4, zadnje osrednje izdaje iz družine izdaj LibreOffice 5, ki je že na voljo za okolja Windows, macOS in Linux, pa tudi za oblak.

LibreOffice 5.4 dodaja nove pomembne funkcije vsakemu modulu, vključno z običajnim velikim številom postopnih izboljšav združljivosti z datotekami pisarniškega paketa Microsoft Office.

S krajšimi in slajšimi dokumenti je medopravilnost enostavnejša

Navdahnjeni z mislijo »enostavnost je skrajna oblika dovršenosti« Leonarda da Vincija so se razvijalci LibreOffice osredotočili na enostavnost datotek kot skrajno dovršenost medopravilnosti dokumentov. Zaradi tega so datoteke ODF in OOXML, zapisane s prostim pisarniškim paketom bolj robustne in enostavnejši za izmenjavo z drugimi uporabniki kot isti dokumenti, ki jih ustvarite z drugimi pisarniškimi paketi.

Zahvaljujoč trudu razvijalcev je opis XML novega dokumenta, kot ga zapiše LibreOffice, za polovico krajši v zapisu ODF (ODT) in približno 90 % krajši v zapisih OOXML (DOCX) v primerjavi z istim dokumentom, kot ga ustvarite z vodilnim lastniškim pisarniškim paketom.

Odzadnji dokument, ki opisuje enostavnost dela z datotekami, je na voljo na naslednji povezavi (v slo.): https://nextcloud.documentfoundation.org/s/qtgoxNijolFhh1a, angleški izvirnik pa tule: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/5Oe8guDN0XSS7h8
Pomembne novosti v LibreOffice 5.4
 • Vključena je nova standardna barvna paleta, ki temelji na barvnem modelu RYB.
 • Izboljšana je združljivost z drugimi vrstami datotek, z boljšo podporo za vektorske slike EMF. To je priročno, ko uvažate podrobne diagrame iz drugih pisarniških paketov.
 • Uvožene datoteke PDF so upodobljene veliko bolj kakovostno, tudi ko jih vstavite v dokument, medtem ko izvožene datoteke PDF – iz modulov Writer in Impress – podpirajo vdelan video (in video prek povezave, če ga odprete s programom Acrobat Reader).
 • LibreOffice 5.4 na Linuxu podpira ključe OpenPGP za podpisovanje dokumentov ODF. Če že uporabljate GPG/PGP za podpisovanje e-pošte, vam ta zagotavlja avtentičnost vaših dokumentov ODF, ne glede na način prenosa ali hrambe.
WRITER
 • V programu Writer lahko zdaj uvozite samobesedilo iz predlog DOTM pisarniškega paketa Microsoft Word.
 • Ko izvažate ali lepite oštevilčene ali označene sezname kot navadno besedilo, se njihova struktura ohrani v celoti.
 • V meniju Oblika lahko zdaj ustvarite vodne žige po meri za svoj dokument.
 • Dodani so novi ukazi za kontekstni meni, za delo z odseki, sprotnimi in končnimi opombami ter slogi.
CALC
 • Program Calc zdaj vključuje podporo za vrtilne grafikone, ki uporabljajo podatke iz vrtilnih tabel. Ko posodobite tabelo, se samodejno posodobit tudi grafikon.
 • Zdaj je lažje upravljati komentarje, saj so na voljo ukazi za prikaz, skrivanje in brisanje vseh komentarjev.
 • Ko uporabite pogojno oblikovanje na celicah, lahko enostavno spremenite prioriteto pravil z gumbi za pomikanje navzgor in navzdol.
 • Dodane so možnosti za dodatno zaščito delovnih listov, ki lahko dovoljujejo vstavljanje ali brisanje vrstic in stolpcev.
 • Nenazadnje, ko izvažate v zapisu CSV, se vaše nastavitve pomnijo za naslednjo izvozno operacijo.
IMPRESS
 • V programu Impres lahko odslej pri podvajanju predmeta navedete kote lomljenja. Poleg tega so vaše nastavitve shranjene za naslednjo operacijo podvajanja.
ONLINE
 • Nenazadnje je izboljšan tudi LibreOffice Online. Delovanje je izboljšano in hitrejše, medtem ko se postavitev odzivno prilagaja na mobilnih napravah. Poleg tega je dodan način samo za branje.
Seznam najpomembnejših novosti je predstavljen v kratkem videu (https://www.youtube.com/watch?v=lBNWOWJul4w). Stran z opisom več novosti – in povezavami na druge relevantne vire, kot so objave na blogih in zahteve za novosti – je na voljo na wikiju: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.4/sl

LibreOffice 5.4 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, za kar se gre zahvaliti delu več sto prostovoljcev. To se zrcali v odprto-kodnem pisarniškem paketu, ki ga ni le enostavneje razvijati, temveč tudi vzdrževati in v njem odpravljati napake. Čeprav tega uporabniki ne vidijo, je to izjemno pomembno za uporabo v večjih poslovnih okoljih.

LibreOffice Online

LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška storitev, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za tehnologijo za oblak ponudnikov internetnih storitev ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

Odzadnji dokument, ki opisuje umeščanje LibreOffice Online, je na voljo na naslednji povezavi (v slo.): https://nextcloud.documentfoundation.org/s/xiFgkEFaxB2857u, angleški izvirnik pa tule: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/uSdCYL2TgPa3yUI

Raba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 5.4 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj, ki bo kmalu osvežena z obvestilom o izdaji 5.3.5, katere naj podpirajo certificirani strokovnjaki (http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).

Več podjetij s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/) ponujajo dolgoročno podprte izdaje LibreOffice z dodano vrednostjo ali svetovalne storitve za migracije in šolanja, ki temeljijo na najboljših priznanih praksah, kot jih povzema The Document Foundation.

Pisarniški paket uporabljajo velike organizacije na vseh kontinentih. Seznam najpomembnejših migracij, objavljenih v medijih, je na voljo na wikiju TDF: https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations (v angl.).

Dostopnost LibreOffice 5.4

LibreOffice 5.4 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/

LibreOffice 5.4 je zgrajen s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation: http://www.documentliberation.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar