sreda, 2. februar 2022

LibreOffice 7.3 Community je najbolj medopravilen doslej

Poleg glavnine izboljšav, ki se osredotočajo na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek podjetja Microsoft, prinaša obilico novih funkcionalnosti, namenjenih poenostavljanju prehoda za uporabnike, ki migrirajo iz Microsoft Office

Berlin, 2. februar 2022 – LibreOffice 7.3 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutno število izboljšav za uporabnike, ki migrirajo iz Microsoft Office na LibreOffice ali izmenjujejo dokumente med obema pisarniškima paketoma.

Izboljšave medopravilnosti so treh različnih vrst:

  • Razvoj novih funkcionalnosti, kot je novo upravljanje sledenja sprememb v tabelah in premaknjenem besedilu, kar ima pozitiven učinek tudi na prenosljivost dokumentov paketa Microsoft Office.

  • Pohitritev delovanja pri odpiranju velikih datotek DOCX in LSX/XLSM, pohitritev upodabljanja nekaterih kompleksnih dokumentov ter nove pohitritve upodabljanja pri uporabi zaledja Skia, ki ga je prinesla LibreOffice 7.1.

  • Izboljšave uvoznih/izvoznih filtrov: DOC (močno izboljšan uvoz seznamov/oštevilčevanja); DOCX (močno izboljšan uvoz seznamov/oštevilčevanja; z liki povezane hiperpovezave se zdaj uvozijo/izvozijo; popravki pravic za urejanje; sledenje sprememb sloga odstavka); XLSX (zmanjšana višina vrstic za datoteke Office XLSX; zamik celic se ne poveča ob vsakem shranjevanju; popravki pravic za urejanje; boljša podpora za grafikone XLSX); in PPTX (popravki interakcije in hiperpovezav slik; popravki nepravilnega uvoza/izvoza nog prosojnic PPTX; popravki hiperpovezav slik in likov; prosojno senčenje tabel).

Poleg tega je pomoč za LibreOffice tudi izboljšana, da podpira vse uporabnike, še posebej tiste, ki prihajajo iz Microsoft Office: iskanje rezultatov – ki zdaj uporablja FlexSearch namesto Fuzzysort za indeksiranje – se osredotočajo na trenutni modul, ki ga uporabnika, strani pomoči za program Calc pa prinašajo pregledane in dopolnjene informacije ter povezave na strani wiki za funkcije,dodane pa so tudi stani pomoči za knjižnico ScriptForge za pisanje skriptov.

Knjižnice ScriptForge, ki olajšajo razvoj makrov, so razširjene z dodatkom nove storitve Chart z definicijami grafikonov v delovnih listih dokumentov programa Calc; nova storitev PopupMenu opisuje meni, ki se prikaže po dogodku miške;  obsežne možnosti upravljanja tiskalnikov s seznamom pisav in tiskalnikov; ter funkcionalnost izvoza dokumentov v obliki PDF s polnim upravljanjem možnosti PDF. Celoten nabor storitev je na voljo z identično skladnjo in vedenjem za jezika Python in Basic.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Poleg tega LibreOffice vsebuje filtre za veliko število zastarelih ali opuščenih vrst zapisov dokumentov, potem ko njihovi matični programi ne delujejo več na sodobnih operacijskih sistemih, s čimer lahko uporabniku vrne lastništvo in nadzor nad lastnimi dokumenti.

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010, ne pa na s strani ISO odobrenem standardu, zato skrivajo veliko mero umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

LibreOffice 7.3 je na voljo domorodno za Apple Silicon, niz procesorjev, ki jih je zasnovalo podjetje Apple na osnovi arhitekture ARM. Ta možnost je dodana med privzete izbire na strani za prenos paketa.

Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.3 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Raw0LIxyoRU in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/w/iTavJYSS9YYvnW43anFLeC

Opis vseh novosti je na voljo v slovenskih Opombah za izdajo LibreOffice 7.3 Community.

Avtorji prispevkov LibreOffice 7.3 Community

Novosti LibreOffice 7.3 Community je razvilo 147 avtorjev prispevkov: 69 % prispevkov prihaja s strani 49 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 31 % prispevkov kode pa je prispevalo 98 posameznih prostovoljcev.

Ob tem je 641 prostovoljcev sodelovalo pri lokalizaciji pisarniškega paketa v 155 jezikov. LibreOffice 7.3 Community je izšel v 120 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) več kot 5,4 milijarde ljudi. Poleg tega še 2,3 milijardi ljudi govorita enega od teh 120 jezikov kot svoj drugi jezik (L2).

LibreOffice za poslovna okolja

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Technology za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo številne funkcionalnosti in storitve dodane vrednosti. Mednje sodijo dolgoročno podprte različice pisarniškega paketa, strokovna tehnična podpora, nove funkcionalnosti po meri ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Kljub temu priporočilu številna podjetja namesto izdaj, optimiziranih za njihovo rabo in podprtih s strani podjetij v ekosistemu, uporablja izdajo, ki jo podpirajo prostovoljci.

Skozi čas to otežuje trajnostni razvoj projekta LibreOffice, saj je upočasnjuje evolucijo samega projekta. Dejstvo je, da podjetja iz ekosistema vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo s skupnostjo v osrednjem skladišču kode, kar izboljšuje tehnološko platformo LibreOffice Technology.

Izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, so na voljo na osrednjih namiznih operacijskih sistemih (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilnih platformah (Android, iOS) in v oblaku. Upočasnitev razvoja na posamezni platformi lahko škodi uporabnikom na vseh ravneh, zato je spodbujanje razvoja projekta LibreOffice na vseh ravneh dobrodošlo.

Migracije na LibreOffice

TDF je razvila protokol migracije, ki podpira podjetja pri prehodu z lastniških pisarniških paketov na LibreOffice, ki temelji na razvoju različic z dolgotrajno podporo (angl. LTS) v družini izdelkov LibreOffice Enterprise, ter svetovanje pri migracijah in šolanje, ki ga izvajajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo rešitve z dodano vrednostjo, primerljive z lastniškimi ponudbami. Podrobnosti: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost LibreOffice 7.3 Community

LibreOffice 7.3 Community je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.12.

Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/, medtem ko so za trgovini z aplikacijami in ChromeOS navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/trgovini-z-aplikacijami-microsoft-in-apple/

Za uporabnike, katerih osrednja vrednota je osebna produktivnost in ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 7.2, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 7.2.5.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 7.3 je zgrajen s knjižnicami projekta Document Liberation za pretvorbo dokumentov, ki podpirajo lastniške vrste dokumentov: https://www.documentliberation.org (v angl.).

Novinarska mapa

Povezava za prenos: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/MnZEgpr86TzwBJi

Ni komentarjev:

Objavite komentar