ponedeljek, 21. avgust 2023

Izšel je LibreOffice 7.6 Community


Berlin, 21. avgust 2023 – LibreOffice 7.6 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, in hkrati zadnja, ki je oštevilčena na ta zgodovinski način (prva števka za cikel izdaj, druga števka za osrednjo izdajo), je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos za sisteme Windows (procesorje Intel/AMD in Arm), macOS (procesorje Apple in Intel) ter Linux. Z letom 2024 bo TDF prešel na koledarsko številčenje izdaj, tako da bo naslednja osrednja izdaja LibreOffice 2024.02 izšla februarja 2024.

LibreOffice je edini prost, brezplačen in odprto-koden pisarniški paket za osebno produktivnost, ki je po posameznih funkcionalnostih primerljiv z vodilnim izdelkom na trgu. Po dvanajstih letih in petih razvojnih ciklih – čiščenje kode, prefaktorizacija kode, izčiščenje uporabniškega vmesnika, širitev na drugo strojno opremo in programske platforme ter optimizacija medopravilnosti z zapisi OOXML v podporo uporabnikom – je vedno težje razvijati povsem nove funkcionalnosti, zato je večina njih izpeljava ali izboljšava obstoječih.

Pomembne novosti v LibreOffice 7.6 Community


SPLOŠNO
 • Dodana podpora za geste povečave pri rabi sledilnih ploščic v glavnem pogledu.
 • Dodana podpora za teme dokumentov ter uvoz in izvoz definicije teme za dokumente vrste ODF in OOXML.
 • Številne izboljšave ravnanja s pisavami, še posebej za pisave od desne proti levi, pa tudi kitajsko, japonsko in korejsko ter druge azijske abecede.
WRITER
 • V meni Vstavi je dodan čarovnik za enostavno enostopenjsko vstavljanje številke strani v glavo/nogo.
 • Spustni meni Slog odstavka (v orodni vrstici Oblikovanje) zdaj postopoma nadomešča privzeti seznam s slogi, uporabljenimi v dokumentu, in ne prikazuje vedno celotnega seznama slogov na voljo.
 • Kazalo slik lahko izdelate bolj prilagojeno glede na slog odstavka, ne le glede na kategorije ali imena predmetov.
 • Vnose bibliografije lahko zdaj urejate neposredno iz tabele bibliografije, bibliografske oznake pa imajo zdaj (privzeto) hiperpovezavo z ujemajočo vrstico v tabeli bibliografije.
 • Poudarjanje uporabljenih slogov odstavka in znakovnih slogov ter poudarjanje v besedilu uporabljenega neposrednega oblikovanja.
 • Preverjanje frazemov: podprti so več besedni slovarski vnosi Hunspell ter slovarjev po meri.
CALC
 • Oblika številk: pri izvozu v ODF so zdaj podprti vprašaji (»?«), ki predstavljajo celoštevilsko števko, zamenjano s praznim znakom, ko gre za nepomembno ničlo; zdaj so sprejete tudi decimalke za obliko v sekundah brez obrezave, kot je [SS].00.
 • Delovni list, kopiran v drug dokument, zdaj ohrani uporabniško določen obseg tiskanja.
 • Nastavitve reševalnika se shranjujejo v datoteko in izvozijo se vsi slogi strani, četudi niso v uporabi.
 • Dodana je podpora za sloge risanja za like in komentarje, kar vključuje namenske sloge za komentarje, to pa omogoča privzeti videz in oblikovanje besedila novih komentarjev.
 • Dodana strnjena postavitev vrtilnih tabel.
 • Razvrščanje po barvi je zdaj možno v samodejnem filtru. Filtriranje/razvrščanje po barvi upošteva barve glede na njihov številski zapis.
 • Pogovorno okno Uvozi besedilo (kot datoteko CSV ali kot neoblikovano besedilo) ima novo možnost, da naj ne zazna števil v znanstvenem zapisu (ta možnost je na voljo le, če je izključena možnost »Zaznaj posebna števila«).

IMPRESS IN DRAW
 • Novo podokno krmarjenja za preklapljane med prosojnicami med ogledom predstavitve. To možnost omogočite s potrditvenim poljem: v Nastavitve projekcije.
 • Predmete je zdaj moč izpisati v zaporedju od "ozadja v ospredje" v Krmarju, ki prikaže vrhnji predmet na vrhu seznama:
 • Uvoz PDFium zdaj podpira oznake s prostim besedilom, izvoz s PDFium pa podpira oznake s črnilom, prostim besedilom in mnogokotniki .
 • Algoritem samodejnega prilagajanja velikosti besedila je bil spremenjen, tako da deluje podobno kot v MS Office. ri pomanjševanju/povečevanju besedila se zdaj ločeni obravnavajo razmiki (razmiki med odstavki in vrsticami) in pisave, pri čemer je pomanjšanje razmikov lahko le 100 %, 90 % in 80 %, pomanjšanje pisave pa je zaokroženo na najbližjo velikost točke. Razmiki v vodoravni smeri (npr. velikost oznak, različni odmiki) se več ne pomanjšajo.
 • Več izboljšav upravljanja s pisavami za kitajske, japonske in korejske jezike ter arabske jezike.

Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.6 Community, je na voljo na YouTube in PeerTube.

Opis vseh novosti je na voljo v Opombah ob izdaji [1].

Avtorji prispevkov LibreOffice 7.6 Community

Novosti LibreOffice 7.6 Community je razvilo 148 avtorjev prispevkov: 61 % prispevkov je pripravilo 52 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 15 % jih je prispevalo 7 razvijalcev TDF, preostalih 24 % prispevkov kode pa je prispevalo 89 prostovoljcev.

Preostala 202 prostovoljca, ki predstavljajo stotine drugih, ki zagotavljajo prevode, so vnesli vsebine lokalizacije v 160 jezikih. LibreOffice 7.6 Community je izšel v 120 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) več kot 5,4 milijarde ljudi. Poleg tega 2,3 milijarde ljudi govori enega od teh 120 jezikov kot svoj drugi jezik (L2).

LibreOffice za poslovna okolja

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Enterprise za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku, ki so podprta s podjetji iz ekosistema. To zagotavlja številne dodane vrednosti ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Podjetja iz ekosistema vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo s skupnostjo v osrednjem skladišču kode, kar izboljšuje tehnološko platformo LibreOffice Technology.

Izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, so na voljo za najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilne platforme (Android, iOS) in za oblak.

Migracije na LibreOffice

Organizacija TDF je razvila protokol migracije, ki podpira podjetja pri prehodu z lastniških pisarniških paketov na LibreOffice, ki temelji na razvoju različic z dolgotrajno podporo (angl. LTS) v družini izdelkov LibreOffice Enterprise, ter svetovanje pri migracijah in šolanje. To izvajajo certificirani strokovnjaki, ki ponujajo rešitve z dodano vrednostjo, primerljive z lastniškimi ponudbami. Podrobnosti: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/

LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Medopravilnost z Microsoft Office

LibreOffice 7.6 je zasnovana na napredni platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutne izboljšave za uporabnike, ki izmenjujejo dokumente s pisarniškim paketom Microsoft Office ali migrirajo z Microsoft Office na LibreOffice. Tem uporabnikom svetujemo, da redno spremljajo nove izdaje LibreOffice, saj je napredek tako hiter, da vsaka nova različica močno prekosi prejšnjo.

Naj izpostavimo najpomembnejše izboljšave:
 • Writer: veliko popravkov okvirov v zapisu DOC/X. Med odpravljenimi težavami so izgubljeni okviri, združeni okviri, ko bi morali biti ločeni, deljeni okviri, ki bi morali biti združeni, prekrivajoči se okviri, prezrti nadrejeni slogi, izgubljeno relativno umeščanje, napačno absolutno umeščanje ter izgubljeno sukanje.
 • Writer: lastnosti znakov označevalnikov odstavkov DOCX se zdaj shranijo tudi v datotekah ODT.
 • Writer: pomembne izboljšave ravnanja z večstranskimi plavajočimi tabelami, še posebej pri uvozu in izvozu v zapise DOCX, DOC in RTF.
 • Calc: popravljen je izvoz pogojnih obrob celic v XLSX.
LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (Open Document Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke Microsoft Office ter filtrov za veliko število opuščenih vrst dokumentov, s čimer vrača lastništvo in nadzor v roke uporabnikov.

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010. Ker ne temeljijo na s strani ISO odobrenem standardu, skrivajo veliko mero umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis Open Document Format).

Dostopnost LibreOffice 7.6 Community

LibreOffice 7.6 Community je na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/

Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.15. Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj: https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-za-android-in-ios/

Za uporabnike, ki imajo namesto novih funkcij raje izdajo z daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, TDF vzdržuje družino izdaj LibreOffice 7.5, ki vključuje več mesecev preizkušanja in vključevanja popravkov iz nove izdaje. Trenutna različica je LibreOffice 7.5.5 Community.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.): https://ask.libreoffice.org

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

[1] Opombe ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.6/sl

Novinarska mapa

Povezava za prenos: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/k7kZDbx8HTWmZ8N

Ni komentarjev:

Objavite komentar