sreda, 02. april 2014

Stari, neberljivi dokumenti, veselite se!


The Document Foundation objavlja projekt Document Liberation
Berlin, 2. april 2014 – TDF (The Document Foundation) objavlja rojstvo projekta Document Liberation (http://www.documentliberation.org), ognjišča za rastočo skupnost razvijalcev, ki so se zbrali, da osvobodijo uporabnike, katerih vsebine so pod ključem ponudnikov. Ti programerji bodo skupaj ponudili rešitev za običajen problem, s katerim se soočajo mnogi uporabniki računalnikov, ki so svoje osebne digitalne vsebine shranili v starih, zastarelih in neberljivih vrstah datotek.
»Teh starih datotek pogosto ni mogoče odpreti z nobenim programom. Dejansko so prikrajšani za svoje lastne vsebine in najpogostejši razlog za to nezmožnost dostopa do starih podatkov je uporaba lastniških vrst datotek, ki so pod ključem ponudnikovpravi Fridrich Strba, vodja projekta Document Liberation. »Še huje, s tem, ko javna uprava shranjuje dokumente v lastniških ali nedokumentiranih zapisih, nehote omejuje dostop do bistvenih informacij državljanom, administraciji in gospodarstvu. Celo vlade morda več ne bodo mogle odpreti lastnih dokumentov po kakšni posodobitvi svojega operacijskega sistema in pisarniškega paketa.«
Projekt Document Liberation je nastal v upanju, da bo posameznikom, organizacijam in vladam dal moč, da povrnejo svoje podatke iz lastniških zapisov, in ponudil mehanizem prenosa teh podatkov v odprte vrste datotek, s čimer bo poln nadzor nad vsebinami povrnjen od računalniških podjetij k dejanskim avtorjem.
Od nastanka LibreOffice leta 2010 so si nekateri člani skupnosti zadali nalogo, da izboljšajo medopravilnost zapisov z lastniškimi programi. Zanimanje skupnosti, celo tiste zunaj projekta LibreOffice, jih je opogumilo in razvijalci so doslej zagotovili podporo branja lastniških vrst datotek, kakršne so MS Visio, CorelDraw, MS Publisher, Apple Keynote in peščica različnih starih zapisov za Macintosh. Uvozne knjižnice za te vrste datotek poleg LibreOffice uporabljajo tudi Abiword, Calligra, CorelDRAW File Viewer, Inkscape in Scribus.
Projekt Document Liberation želi privabiti razvijalce z vseh koncev odprto-kodnega sveta, ki bi se pridružili razvijalcem LibreOffice in okrepili sodelovanje z vsemi, ki si delijo cilje na področju vrst datotek. Rastočemu ekosistemu odprtih dokumentov želijo prispevati zmogljiva orodja za pretvorbo lastniških vrst datotek v ustrezni zapis dokumentov ODF po standardu ISO.
Dodatne informacije (v angl.): http://www.documentliberation.org/contact/.

Ni komentarjev:

Objavite komentar